Δυο ειδών είναι οι κρυμμένες αλήθειες. Είναι οι αλήθειες που μας κρύβουν, και οι αλήθειες που είναι ολοφάνερες αλλά αρνούμαστε να τις κοιτάξουμε κατάματα. Για όλες, αλλά πάνω απ'ολα για τις δεύτερες, χρειάζεται που και που κάποιος να σηκώνει το χέρι του, να τις δείχνει, και να διακυρήττει ότι ο βασιλιάς, ο οποιοσδήποτε μοντέρνος "βασιλιάς" που καταδυναστεύει το μυαλό μας, είναι γυμνός.

Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Ο Στ.Μάνος ξεβρακώνει την κυβέρνηση (υπόθεση Siemens)

Σε άρθρο του στην Καθημερινή ο Στ. Μάνος αποδομεί την απάντηση Ρουσσόπουλου στο ερώτημα "Θα τιμωρήσει η κυβέρνηση την Siemens;"

Aπ'ότι φαίνεται η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να το κάνει. Έτσι όμως, οδηγούμαστε σε ένα εξωφρενικό αποτέλεσμα: Οι υπουργοί που χρηματίσθηκαν ΔΕΝ θα τιμωρηθούν ποτέ γιατί το έγκλημά της δωροδοκίας παραγράφεται, απ' ότι φαίνεται, εντός...δυο τριών ετών!
Η Siemens επίσης ΔΕΝ θα τιμωρηθεί γιατί απ' ότι φαίνεται δεν υπάρχει κάποιος εφαρμόσιμος νόμος και γι' αυτό!
Εν τέλει, η νομική μας πραγματικότητα, έτσι όπως πρακτικά εκφράζεται, τιμωρεί μόνο τους δωρολήπτες που έχουν χρηματιστεί εντός των εκάστοτε τελευταίων δυο-τριών ετών! Όλοι οι υπόλοιποι (και οι δωροδόκοι) την σκαπουλάρουν! Και όταν η κυβέρνηση δια στόματος Ρουσσόπουλου επιδεικνύει τέτοια αδιαφορία στην θεσμοθέτηση αυστηρότερων μέτρων για δωροδόκους και δωρολήπτες, πρακτικά στέλνει σαφές μήνυμα ότι το..."πάρτι" θα συνεχιστεί!
Διαβάστε το άρθρο του Στ. Μάνου και θα καταλάβετε.

buzz it!

Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

Ο Μποδοσάκης που δεν ξέρουμε


Σας παραπέμπω σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του Νικου Νικολάου στην Καθημερινή που μιλά για την ζωή αλλά και την διαπλοκή με έλληνες πολιτικούς του βιομήχανου και ευεργέτη Μποδοσάκη.

buzz it!

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

ΝΑΙ στην πυρηνική ενέργεια!

Σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε το in.gr το 79% των Ελλήνων τάσσεται κατά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας έναντι 45% των πολιτών στις υπόλοιπες χώρες τις ΕΕ.

Μια θέση που, αν και αναμενόμενη, είναι απολύτως λανθασμένη, και φανερώνει το πως η ελληνική κοινή γνώμη αδυνατεί, όπως πάντα, να σκεφτεί λίγο παραπάνω από τις συνθηματολογίες των εφημερίδων. Φανερώνει το πώς μια μάζα, αναλόγως φυσικά του επιπέδου της και της ωριμότητάς της, μπορεί να παίρνει αποφάσεις υπό το κράτος του φόβου, και όχι υπό το κράτος της λογικής. Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Ο φόβος των πολιτών εδράζεται, εν ολίγοις, στην πιθανότητα ενός νέου Τσερνομπίλ

Πιθανότητα για ένα Τσερνομπίλ πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει. Οι πιθανότητες να συμβεί είναι σαφέστατα μικρότερες από το παρελθόν, μιας και οι μοντέρνοι πυρηνικοί αντιδραστήρες καμία σχέση δεν έχουν με τους αντιδραστήρες πρώτης γενιάς που ευθύνονται λόγω του σχεδιασμού τους για όσες διαρροές ή ατυχήματα (λίγα) έχουν συμβεί.

Κατά δεύτερο, ακόμα και αν συμβεί ένα Τσερνομπίλ με τις ακόμα λιγότερες πιθανότητες που αυτό συνεπάγεται, ο κόσμος έχει την τάση να νομίζει ότι οι συνέπειές του θα περιοριστούν μόνο στην χώρα που φιλοξενεί τον αντιδραστήρα. Μέγα λάθος. Θα επηρεαστούν όλες οι γειτονικές χώρες, και ενδεχομένως ακόμα μακρύτερα.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι το εξής: Ότι το με το να κάνουμε έναν αντιδραστήρα, ή και δύο στην Ελλάδα, ΔΕΝ θα αυξηθούν οι πιθανότητες να πληγούμε από ένα πυρηνικό ατύχημα! Ο κίνδυνος να πληγούμε από ραδιενέργεια άλλης χώρας είναι πολύ μεγαλύτερος από τον κίνδυνο να πληγούμε από δικό μας αντιδραστήρα. Όλες οι γειτονικές μας χώρες, και ακόμα πιο πέρα, είτε έχουν πυρηνικούς αντιδραστήρες, είτε δρομολογούν τη δημιουργία τους(Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Αλβανία, Ιταλία, και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη). Αρκεί ένας από όλους αυτούς να πάθει ατύχημα για να μας επηρεάσει σε πολύ χειρότερο βαθμό απ'όσο μας επηρέασε το Τσερνομπίλ το '86.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι γείτονές μας θα δρέπουν τους καρπούς της πυρηνικής ενέργειας, εμείς στην Ελλάδα που δεν θα έχουμε πυρηνικό αντιδραστήρα δεν θα δρέπουμε απολύτως κανένα όφελος, αλλά θα είμαστε ΤΟ ΙΔΙΟ εκτεθειμένοι όπως και αυτοί σε περίπτωση ατυχήματος. Κοινώς, αν ΔΕΝ κάνουμε αντιδραστήρα, ο κίνδυνος θα είναι ΙΔΙΟΣ (τι δέκα αντιδραστήρες στην περιοχή, τι έντεκα!) αλλά δεν θα δρέπουμε τα οφέλη! Και εάν κάνουμε αντιδραστήρα, πάλι ο κίνδυνος θα είναι ίδιος αλλά αυτή τη φορά θα δρέπουμε και τα οφέλη!

Και τι οφέλη!

Με τη χρήση πυρηνικών αντιδραστήρων θα απεξαρτηθούμε, επιτέλους, από τα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδας και τις τόσο καταστροφικές για το περιβάλλον επιπτώσεις τους, τόσο για την περιοχή της Πτολεμαΐδας, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο από τις εκπομπές ρύπων που τα λιγνιτωρυχεία αυτά συνεπάγονται και που, σημειωτέον, αποτελούν την πιο ρυπογόνο βιομηχανική μονάδα στην Ευρώπη. Τα κρούσματα καρκίνου στην Πτολεμαΐδα είναι από τα πιο υψηλά στη χώρα.

Επιπλέον, οι τιμές του ηλεκτρικού θα πέσουν κατακόρυφα, μιας και δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε τα υπέρογκα ποσά που απαιτούν οι ρυπογόνες λιγνιτομονάδες μας για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, και επιπλέον θα υπάρξει σημαντική ανεξαρτητοποίηση τόσο από το πετρέλαιο, του οποίου οι τιμές ανεβαίνουν κατακόρυφα, όσο και από το φυσικό αέριο, του οποίου οι τιμές επίσης (για όσους δεν το έχουν πάρει χαμπάρι) ακολουθούν τις τιμές του πετρελαίου, όντας συγγενείς μορφές ενέργειας. Για να μην μιλήσουμε για το πλεονέκτημα της ενεργειακής ανεξαρτησίας στον κόσμο αυτό που ζούμε! Δείτε την ευκολία με την οποία η Ρωσία εκβιάζει την υπόλοιπη Ευρώπη ανοιγοκλείνοντας τον διακόπτη του φυσικού αερίου!

Φίλοι συμπολίτες, λέτε κατά 79% όχι στην πυρηνική ενέργεια; Αναρωτηθείτε το εξής! Γιατί οι πολίτες στην υπόλοιπη ΕΕ λένε κατά 55% ναι; Πολίτες που έχουν ζήσει επί δεκαετίες δίπλα σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, χωρίς εκλύσεις ραδιενέργειας, χωρίς απόβλητα να τους ενοχλούν, και με το φτηνό ηλεκτρικό να φουσκώνει τις αποταμιεύσεις τους; Λέμε ότι στην Ελλάδα έχουμε πολλή ακρίβεια και αυτή οφείλεται, και καλά, στους εμπόρους ή στο κράτος! Μήπως, λέω μήπως, στην πραγματικότητα οφείλεται στην στενομυαλιά μας;

Ξεχάστε το Τσερνομπίλ! Το Τσερνομπίλ ήταν μια περίπτωση! Ένας αντιδραστήρας πρώτης γενιάς, σε ένα κράτος που ήταν στα πρόθυρα διαχειριστικής κατάρρευσης σε όλα τα επίπεδα! Το Τσερνομπίλ ήταν μια εξαίρεση που επιβεβαίωσε με την μοναδικότητά της τον κανόνα: Οτι η πυρηνική ενέργεια είναι μια καθαρή μορφή ενέργειας, χωρίς εκπομπές ρύπων, χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος με CO2, και φτηνή γιατί μας απαλλάσσει από άλλες ακριβές πηγές ενέργειας και αποφεύγει το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 τα οποία, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, σχεδόν αποκλειστικά ευθύνονται για τις ανατιμήσεις στο ρεύμα που βιώνει η τσέπη σας!

Αν ΔΕΝ κάνουμε πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ελλάδα, δυο τινά δύναται να συμβούν

α) Όλοι οι υπόλοιποι αντιδραστήρες στην Ευρώπη συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά χωρίς προβλήματα για πάντα. Η Ευρώπη δρέπει τα οφέλη, και εμείς είμαστε τα κορόιδα και οι χαζοί που πληρώνουμε το ρεύμα για χρυσάφι, μολύνουμε τα πάντα με τα λιγνιτωρυχεία και πνιγόμαστε κυριολεκτικά στον καπνό των ίδιων μας των εργοστασίων.

β) Σε κάποια στιγμή, συμβαίνει ένα καινούργιο Τσερνομπίλ κάπου στην Ευρώπη, και όλη η Ευρώπη την πληρώνει, μαζί με τους άλλους κι εμείς! Κι εκεί που θα τρέχουμε αλαφιασμένοι στα σουπερμάρκετ να αγοράζουμε τόνους κονσέρβες όπως το '86, θα αναρωτιόμαστε: "τι κορόιδα που είμαστε τόσα χρόνια! δεν κάναμε αντιδραστήρες και καλά για να αποφύγουμε τη ραδιενέργεια! και εκ των υστέρων βλέπουμε ότι εφόσον οι γείτονες έχουν αντιδραστήρες, είμαστε το ίδιο εκτεθειμένοι σε ατύχημα! Αλλά εν τέλει, και ρεύμα ακριβότερο θα έχουμε πληρώσει και θα έχουμε υποστεί και την μόλυνση από τα λιγνιτωρυχεία μας, εξτρά στην μόλυνση που μας φόρτωσε ο ραδιενεργός μας γείτονας!

Αν ΔΕΝ κάνουμε, λοιπόν, πυρηνικά εργοστάσια, Ο,ΤΙ μα Ο,ΤΙ και να συμβεί, είτε το α είτε το β, σε κάθε περίπτωση θα είμαστε και πιο χρεωμένοι, και πιο μολυσμένοι, συγκριτικά με την επιλογή της πυρηνικής ενέργειας.

Έλληνες, ξεπεράστε τις φοβίες σας και συνέλθετε! Πάρτε μια ριζοσπαστική απόφαση ΤΩΡΑ! Κάντε ρήξη με το παρελθόν ΤΩΡΑ!

Αλλά τέτοιοι που είστε και με τα μυαλά που έχετε δεν νομίζω ότι θα βάλετε μυαλό. Πάντοτε αργοί και πάντα τελευταίοι. Αντιγραφείς των Ευρωπαίων αλλά ποτέ πρωτοπόροι. Φοβικοί και γκρινιάρηδες, για όλα σας φταίνε οι κυβερνήσεις (που εσείς ρουσφετολογικά ψηφίζετε). Πάρτε την σωστή απόφαση επιτέλους και προχωρήστε μπροστά! Μην σκέφτεστε φοβικά! Σκεφτείτε έξυπνα! Σκεφτείτε καπάτσα! Για μια φορά στη ζωή σας κάντε κάτι πριν απ' την υπόλοιπη Ευρώπη! Πρωτοπορήστε! Μην κάνετε τα παιδιά σας να γελάσουν στο μέλλον μαζί σας, όπως γελούν τώρα μαζί σας βλέποντάς σας σε ρετρό βίντεο να φωνάζετε "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" και να γίνεστε ρεζίλι των σκυλιών! Τα μετανιώσατε αυτά τα συνθήματα! Δεν θέλετε να σας τα δείχνουν! Τώρα με την πυρηνική ενέργεια τι νομίζετε ότι κάνετε; Πάλι σε λαϊκισμούς υποπέφτετε! Ξυπνήστε! Τα οφέλη τα δρέπουν όσοι φτάνουν πρώτοι, όχι όσοι φτάνουν τελευταίοι!

buzz it!

Απλοποίηση ελληνικής γλώσσας (πρόταση Ματσάκη)

Οπως αναφέρει η εφημερίδα Το ΒΗΜΑ, ο Κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης πρότεινε την απλοποίηση της ελληνικής γλώσσας, και ανέφερε ως επιχειρήματα για την κίνηση αυτή

α) την ενωτική πορεία των γλωσσών στην Ευρώπη (η οποία δεν υφίσταται σαν έννοια)

β) την ανάγκη για μεγαλύτερη ευχρησία της ελληνικής γλώσσας (από ποιόν;)

γ) την εξυπηρέτηση ατόμων που πάσχουν από δυσλεξία

Κι εγώ, όπως και πολλοί άλλοι, εξοργιστήκαμε από την πρόταση αυτή του ευρωβουλευτή, η οποία αποτελεί σοβαρό σύμπτωμα ραγιαδισμού . Από την άποψη αυτή, μου θυμίζει την πρόταση που είχε κάνει η Α. Διαμαντοπούλου για υιοθέτηση της αγγλικής ως επίσημης γλώσσας (!!!). Προτάσεις αυτού του είδους διασπείρουν ανάμεσα μας νοοτροπίες του τύπου "προκειμένου να εξυπηρετήσετε τις ορέξεις και τα γούστα των ισχυροτέρων (βλέπε ξένων) κάντε τα πάντα, μέχρι και λοβοτομή!". Γιατί λοβοτομή θα χρειαστεί να κάνουμε προκειμένου να μάθουμε να γράφουμε όπως επιθυμεί ο κ.Ματσάκης, ο οποίος προτείνει:

1. Να καταργηθούν τα γράμματα 'η' και 'υ' και να αντικατασταθούν από το γράμμα 'ι'.
2. Να καταργηθεί το γράμμα 'ω' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'ο'.
3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής:
'αι'---> 'ε', 'ει'--->'ι', 'οι--->ι', 'υι'--->ι','αυ'--->'αβ', 'ευ'--->'εβ'
4. Να καταργηθεί η χρήση του 'γγ' και να αντικατασταθεί από το 'γκ'.
5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα 'ς' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'σ'.
Με συγχωρείτε κύριε Ματσάκη, αλλά το να αλλάξουμε την γλώσσα μας επειδή δεν βολεύει τους ξένους (γιατί αυτό προφανώς εννοείτε!) αποτελεί την ύψιστη επίδειξη δουλικής συμπεριφοράς! Ούτε λίγο ούτε πολύ προτείνετε να αλλάξουμε δραστικά ένα σημαντικό κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας, ένα σημαντικό κομμάτι της μοναδικότητάς μας έναντι των άλλων λαών, μόνο και μόνο για να τους διευκολύνουμε;

Αν σας έλεγαν δηλαδή, κ. Ματσάκη, οι Άγγλοι " γίνετε ξανά αποικία της Αγγλίας, μας βολεύει περισσότερο", τι θα κάνατε κ. Ματσάκη για να τους διευκολύνετε; Όχι μόνο θα είχε η Κύπρος πολύ μεγαλύτερα οφέλη από μια τέτοια κίνηση παρά από μια αλλαγή γλώσσας, αλλά θα το επιτύγχανε με μια απλή υπογραφή! Δεν είναι το ίδιο δύσκολο όσο το να υποχρεώσεις εκατομμύρια ανθρώπους να γράφουν με έναν τρόπο που οι ίδιοι θεωρούν ανορθόγραφο! Γιατί να μην το κάνουμε και αυτό λοιπόν; Τα οφέλη τεράστια, και κόστος όχι μεγαλύτερο από το μελάνι της υπογραφής!

Όπως καταλαβαίνετε, κύριε Ματσάκη, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στα σχέδια σας, και το πρόβλημα αυτό λέγεται "εθνική ταυτότητα". Είναι προφανές ότι, για εσάς προσωπικά και για όσους σας υποστηρίζουν, η "εθνική ταυτότητα" είναι περισσότερο πρόβλημα παρά ταυτότητα!

Πρέπει να καταλάβετε ότι, πρώτον, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μάθει να γράφουν την ελληνική γλώσσα έτσι όπως την γράφουν. Δεν μπορούν να την ξεμάθουν! Δεν είναι όπως με την καθαρεύουσα και την δημοτική, που συνυπήρχαν ως διαφορετικές εκφράσεις της ίδιας γλώσσας, όπου όλοι έγραφαν στη δημοτική και κάποιοι στην καθαρεύουσα! Κανείς δεν ξέρει να γράφει έτσι όπως προτείνετε!

Κατά δεύτερον, κύριε Ματσάκη, αν υπάρχει κάτι που μας ορίζει ως έθνος πάνω απ'όλα τ'αλλα είναι γλώσσα μας. Αν υπάρχει κάτι που μας συνδέει με το αρχαίο μας παρελθόν, είναι η γλώσσα μας. Αν υπάρχει κάτι που μας ταυτοποιεί, αυτό είναι η γλώσσα μας. Η ελληνική. Έτσι όπως γράφεται σήμερα. Έτσι όπως εξελίχθηκε βάσει γλωσσολογικής εξέλιξης, και όχι κανονιστικών αποφάσεων! Είναι αυτό που μας ξεχωρίζει! Είναι ο λόγος για τον οποίο κάναμε επανάσταση, είναι ο λόγος για τον οποίο η Κύπρος έκανε αντίσταση, είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε ανεξάρτητο κράτος έναντι των άλλων. Γιατί προτιμούμε αυτή τη γλώσσα να ομιλούμε!

Και σας το τονίζω, κύριε Ματσάκη, ότι τα προβλήματά μας ως έθνους μπορούν να λυθούν δια μιας και δια παντός με το να αυτοκαταλύσουμε την ανεξαρτησία μας και να αιτηθούμε να γίνουμε μια ακόμα πολιτεία την ΗΠΑ, η μια ακόμα αποικία της Αγγλίας. Ευνονούμενα και πλούσια κράτη όπως είναι, παγκόσμιες δυνάμεις, με μιας έχουμε λύσει τα προβλήματά μας. Δεν το κάνουμε όμως και αυτό γιατί, ως έθνος, και ως κοινωνία, έχουμε συνειδητά προτεραιοποιήσει την μοναδικότητά μας ως έθνους υπεράνω των όποιων υλιστικών μας αναγκών. Για να σας το θέσω λίγο πιο απλά, κύριε Ματσάκη, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, προτιμούμε να μιλάμε ελληνικά, και δη τα ελληνικά αυτά που ξέρουμε. Όσοι προτεραιοποιούν την υλιστικές τους ή όποιες άλλες ανάγκες τους υπεράνω της εθνικής τους ταυτότητας, αυτοί πάνε στο εξωτερικό και γίνονται μετανάστες, δεν αλλάζουν την εθνική ταυτότητα της χώρας τους!

Εκτός και αν κάνω λάθος κ.Ματσάκη και είστε όντως ένας Έλληνας που αγαπά την πατρίδα του, αλλά είτε επειδή είστε δυσλεκτικός, είτε επειδή δεν ήσασταν καλός μαθητής στο σχολείο, έχετε μάθει να γράφετε το όνομά σας ως "Ματσάκισ", και επειδή δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά, πρέπει να μάθουμε όλοι να γράφουμε όπως εσείς για να σας διευκολύνουμε. Με συγχωρείτε, τότε, αλλά αυτό δεν γίνεται. Αλλά με την περίπτωσή σας, είτε χαμηλή προτεραιοποίηση εθνικής ταυτότητας, είτε ανορθογραφία είναι το πρόβλημα σας. Τίποτε άλλο.

buzz it!

Δεν την εξυπηρετούμε γιατί έχει...Μερσεντές!


Στο Νοσοκομείο Τριπόλεως, νοσοκόμος αρνήθηκε να εξυπηρετήσει γερόντισσα 99 ετών που προσεκομίσθη στο νοσοκομείο με κινητικά προβλήματα, με την αιτιολογία ότι κατέχει...Μερσεντές!!!

Για περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο της Καθημερινής

buzz it!

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Ο παραλογισμός των εργαζομένων της Ολυμπιακής


Σε άρθρο της στην Καθημερινή η Αλεξάνδρα Κασσίμη παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στη διαμάχη κυβέρνησης και εργαζομένων της Ολυμπιακής για το μέλλον της εταιρείας.

Στην τελευταία παράγραφο η δημοσιογράφος αναφέρει:

"Παράλληλα οι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για 6.000 ακυρώσεις πτήσεων από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ενώ παρουσίασαν στοιχεία που καταδεικνύουν μείωση της επιβατικής κίνησης το 5μηνο Ιανουαρίου - Μαΐου που αγγίζει το 6,6%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους εργαζομένους το διεθνές δίκτυο της εταιρείας παρουσίασε επιβατική κίνηση μειωμένη κατά 5,7% σε σχέση με το αντίστοιχο 5μηνο του 2007, ενώ οι πτήσεις του εσωτερικού εμφάνισαν πτώση κατά 6,9%."

Οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή καταλογίζουν την μείωση αυτή των δρομολογίων και της επιβατικής κίνησης στην πολιτική μη ενοικίασης των εναλλακτικών αεροσκαφών που χρειάζονται για να καλυφθούν οι ελλείψεις λόγω "βλαβών", και εν γένει στην όλη πολιτική της διοίκησης.

Δεν θα υπεισέρθω στο μεγάλο ζήτημα της τύχης της Ολυμπιακής. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκκαθαρίσει την εταιρεία με όποιο τρόπο μπορεί προσπαθώντας να σταματήσει τα τεράστια ετήσια χρέη της, και οι εργαζόμενοι αντιδρούν ώστε να μην χάσουν τα παχυλά κεκτημένα τους.

Οι ευθύνες όμως για την μείωση του πτητικού έργου βαρύνουν κύρια και πάνω απ'όλα τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής, και όχι την διοίκηση της εταιρείας. Τα στοιχεία 5μήνου που παρουσιάζουν περιλαμβάνουν μια περίοδο εντονότατων απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, τόσο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πορεία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, όσο και για το ασφαλιστικό. Οι κινητοποιήσεις αυτές ήταν συχνότατες, δυο και τρείς φορές κάθε μήνα, και είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην απόφαση του εκάστοτε ταξιδιώτη ως προς το ποια εταιρεία θα επιλέξει για το ταξίδι του. Αντίστοιχα, το πρόβλημα έλλειψης αεροσκαφών είναι πολύ πρόσφατο, αφορά τον τελευταίο ένα μήνα περίπου και δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για τη μείωση επιβατικής κίνησης πενταμήνου.

Και βλέπουμε τους εργαζόμενους να προχωρούν σε έναν απίστευτο παραλογισμό. Προσπαθούν εκ των υστέρων να αποδώσουν τη μείωση στην επιβατική κίνηση, που οι ίδιοι προκάλεσαν με τις συνεχόμενες απεργίες τους των τελευταίων μηνών, στην διοίκηση της εταιρείας.

Το λυπηρό είναι ότι πολύς κόσμος, που δεν καταλαβαίνει από νούμερα, από αριθμούς, που δεν έχει χρόνο να εφαρμόσει την κοινή λογική, θα τους πιστέψει. "Εργαζόμενοι είναι, άρα δίκιο θα έχουν" σου λέει..."για να χτυπιούνται τόσο καιρό, κάτι κακό θα τους κάνουν...δεν γίνεται..."

Έλα, όμως, που δεν είναι πάντα έτσι...

buzz it!

Οι "Κρυμμένες Αλήθειες" είναι ένα blog αναλύσεων και σχολιασμού της ειδησεογραφίας και όχι μόνον. Τo blog είναι μη κερδοσκοπικό, δεν φιλοξενει διαφημίσεις δεν χρηματοδοτείται εν γένει από κανέναν, ούτε και χρησιμοποιείται ως εξέδρα επωφελούς προώθησης ή διαφήμισης άλλων δραστηριοτήτων του συγγραφέα, είτε επωφελούς προς τον συγγραφέα δραστηριότητας του οποιοιουδήποτε.

Τα κείμενα του ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Analytis (c). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένων με σωστή παραπομπή και αναφορά στην πηγή.