Σε άρθρο της στην Καθημερινή ("Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα;") η Ξ.Κουναλάκη διαμαρτύρεται γιατί ο ξένος τύπος γράφει μόνο κακά λόγια για την Ελλάδα, και αποδίδει ευθύνες στους ξένους αρθρογράφους γιατί αγνοούν τα καλά και προβάλλουν μόνο τα κακά. Είναι από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες μπορούμε να βρούμε δέκα μπαρούφες γραμμένες τη μια μετά την άλλη σε τρεις γραμμές, και να πάθουμε σοκ από την απότομη εισβολή βλακείας στον εγκέφαλό μας. Πιο συγκεκριμένα η Ξ. Κουναλάκη γράφει:
"Γιατί δεν προβάλλεται (από τον ξένο τύπο), για παράδειγμα, το αυξημένο ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας, η συζήτηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη για την παιδεία, ο γόνιμος διάλογος για τον τρόπο αντίδρασης σε μία παράσταση της Επιδαύρου; Γιατί δεν παρουσιάζονται τα νέα ταλέντα στον χώρο της τέχνης, οι πρωτοπόροι Έλληνες επιστήμονες, η νέα γενιά πολιτικών ή ακαδημαϊκών;"
Αγαπητή κ.Κουναλάκη, νομίζω ότι ζείτε στον κόσμο σας!
"Αυξημένο ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα"; Αστειεύεστε; Σας φαίνονται οι Έλληνες, που καταπατούν ασύστολα, που αφήνουν παντού σκουπίδια, που ο καθένας ξεχωριστά διαπράττει μύριες όσες περιβαλλοντικές παρανομίες, να ενδιαφέρονται γνήσια για το περιβάλλον; Μόνο κατ'ονομα! Στις δημοσκοπήσεις! Στα λόγια! Στο φανταστικό κόσμο που θα θέλαμε να ζούμε! Έτσι είναι οι Έλληνες, πάρτε το χαμπάρι! Άλλο το τι κάνουν, και άλλο το τι περηφανεύονται ότι θα θελαν να είναι! Που θα βασίσει ένα ξένο δίκτυο το "ενδιαφέρον" των Ελλήνων για το περιβάλλον; θα μας τρελάνετε τελείως;
"η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για την παιδεία". Πάλι εκτός τόπου και χρόνου!
Τους τελευταίους μήνες καμία συζήτηση για την παιδεία δεν γίνεται! Όταν γινόταν όμως, και γίνονταν οι διαδηλώσεις, τα ξένα κανάλια τα έδειξαν κανονικά! Η φράση "εκτός τόπου και χρόνου" στο λεξικό θα έπρεπε να έχει το άρθρο σας από δίπλα ως παράδειγμα!
"ο γόνιμος διάλογος για τον τρόπο αντίδρασης σε μια παράσταση της Επιδαύρου". Όχι καλή μου κ. Κουναλάκη, δεν νομίζω ότι αυτό το θέμα είναι αρκετά σημαντικό για να αξίζει να ασχοληθεί μαζί του το BBC στο 30λεπτο βραδινό του δελτίο. Είναι τόσο obscure ζήτημα, που ενδέχεται πολύς κόσμος, ακόμα και Έλληνες, να έβρισκαν ένα ντοκιμαντέρ για τους τρόπους ζευγαρώματος της σαύρας πιο ενδιαφέρον!
"τα νέα ταλέντα στον χώρο της τέχνης". Πολύ μεγάλη ιδέα έχετε κ. Κουναλάκη για την σύγχρονη ελληνική τέχνη! Τόσο μεγάλη, που πιστεύετε ότι κάθε χρόνο βγάζει ταλέντα παγκόσμιου ενδιαφέροντος στα οποία θα έπρεπε τα ξένα πρακτορεία να κάνουν ετήσιο αφιέρωμα! Σοβαρευτείτε! Είναι προφανές ότι δεν έχετε δει και πολύ ξένη τέχνη για να καταλάβετε πως ο μέσος καλλιτέχνης έξω είναι πολύ πιο ποιοτικός απ' ότι στην Ελλάδα Συγκρίνετε την ποιότητα μιας γκαλερί σύγχρονης τέχνης έξω με μιας στην Ελλάδα και ελάτε να μου πείτε! Πάτε μια βόλτα από το Ronnie Scotts στο Λονδίνο, ακούστε τα άγνωστα στην παγκόσμια σκηνή ταλέντα που κάνουν performance εκεί στη μικρή και φτηνή του σκήνη, και ελάτε να μου πείτε μετά αν ο μέσος ακριβοπληρωμένος μεγαλο-τραγουδίστρης στην Ελλάδα μπορεί να συγκριθεί με την αυτοπεποίθηση, τη χάρη και την φωνή των ασήμων που τραγουδούν εκεί.
"οι πρωτοπόροι Έλληνες επιστήμονες...η νέα γενιά ακαδημαϊκών". Σε περίπτωση που δεν το έχετε καταλάβει, κ. Κουναλάκη, οι "πρωτοπόροι Έλληνες επιστήμονες" διαπρέπουν σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, και όχι στην Ελλάδα. Αν έμεναν στην Ελλάδα, τίποτα δεν θα μπορούσαν να κάνουν (κατά γενική ομολογία)! Η πρωτοπορία τους, λοιπόν, είναι μισή επιτυχία δικιά τους, και μισή επιτυχία του ιδρύματος που τους φιλοξενεί. Ένα ξένο κανάλι, λοιπόν, δεν έχει τίποτε να πει ιδιαίτερο για τους Έλληνες επιστήμονες, και θα ήταν παράλογο να κάνει ένα ρεπορτάζ που να τους αποθεώνει. Που και που, τα πανεπιστήμιά μας βγάζουν και καμιά αξιόλογη έρευνα που δημοσιεύεται σε ξένα περιοδικά, αλλά τόσο αραιά που, ακριβός λόγο της αραιότητας τους, είναι μικρά νέα για τους έξω, και μεγάλα νέα για τους Έλληνες Όταν ένα ελληνικό κανάλι δείχνει μια-δυο φορές το χρόνο ρεπορτάζ για κάποια ανακάλυψη σε κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο, μην σας δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχουν και άλλες...αυτές οι μια δυο είναι...όλες οι άλλες χιλιάδες έξω γίνονται. Πού το βρήκατε το θέμα για ξένη εφημερίδα;
"η νέα γενια πολιτικών". Αυτό τώρα τι είναι; ανέκδοτο;
Άρθρα σαν και αυτό της κ.Κουναλάκη, όσο και αν προσπαθεί προς το τέλος του άρθρου της να το διορθώσει, φανερώνουν στην καλύτερη περίπτωση προχειρότητα στο γράψιμο, και στη χειρότερη περίπτωση το κόμπλεξ του Έλληνα, του περιχαρακωμένου Έλληνα που νομίζει ότι κάποιος είναι, ότι η χώρα του είναι η χώρα των θεών, που πρέπει να στάζουν μέλη στο εξωτερικό για τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες των πολιτών της (χα χα), και για την νέα γενικά των πολιτικών της (χριστός και παναγία...). Συνέλθετε! Έχετε χάσει κάθε μέτρο!
Στα άσχημα δημοσιεύματα για την Ελλάδα, κ Κουναλάκη, που αναφέρατε στο άρθρο σας, θα προσθέσω ακόμα ένα, που στην Ελλάδα αποσιωπήθηκε, αλλά είναι συγκλονιστικό. Το διάβασα σε εφημερίδα στο μετρό του Λονδίνου προχθές, την οποία δυστυχώς δεν κράτησα. Τον θάνατο από τροχαίο στους ελληνικούς δρόμους ενός διάσημου Βρετανού ποδηλάτη, ο οποίος με το ποδήλατό του έχει διατρέξει απ' άκρη σ' άκρη όλες τις ηπείρους και όλες τις χώρες, περνώντας από τα πιο επικίνδυνα μέρη και δρόμους του κόσμου, από απάτητες κορυφές, μονοπάτια δίπλα σε χαράδρες, χώρες ασιατικές, αφρικανικές ή της νοτίου Αμερικής με θεωρητικά χαοτικότερη οδική κυκλοφορία από τη δική μας, για να βρει το θάνατο μετά από τόσα χρόνια ταξιδιών σε τροχαίο ατύχημα με το ποδήλατό του σε ελληνικό δρόμο. Γιατί αυτό το απίστευτο, ντραπηκαν στην Ελλάδα να το παίξουν στην ειδήσεις, και κάποιος πρέπει να το πει!
Ένα ξένο κανάλι ή εφημερίδα, αναφέρει κάτι όταν συμβαίνει κάτι που ο πληθυσμός ή κομμάτι του πληθυσμού ενδιαφέρεται να μάθει, είτε για πρακτικούς λόγους (για τη δουλειά του, για τις διακοπές του), είτε εξ'αιτίας ενός εξαιρετικου συμβάντος ή κατάστασης, θετικής ή αρνητικής, που θα τραβήξει τηλεθέαση. Με συγχωρείτε, κ Κουναλάκη, αλλά πραγματικά, είναι πολύ λίγα τα εξαιρετικά θετικά που συμβαίνουν στη χώρα μας και που τραβάνε τηλεθέαση. Τα περισσότερα είναι αρνητικά. Τι να κάνουμε; Το ότι δεν πρωτοπορούμε σαν χώρα είναι γνωστό! Άρα δεν θα μας αναφέρουν για πρωτοπορίες! Το ότι είμαστε οπισθοδρομικοί σε πολλά πράγματα είναι επίσης γνωστό! Ε, τι περιμένετε! Για τις οπισθοδρομικές ιδιοτροπίες μας είναι που θα μας αναφέρουν! Καμμία ευθύνη δεν φέρουν!
Εκτιμώ πολύ την Καθημερινή σαν εφημερίδα, και όλους τους γράφοντες σε αυτήν. Την θεωρώ την λιγότερο στρατευμένη, και την περισσότερο αντικειμενική. Ώρες ώρες όμως, εμφανίζονται κάτι "διαμάντια" σαν το άρθρο αυτό, και η αίσθηση του να διαβάζεις μέσα σε τρεις γραμμές δέκα βλακείες μαζεμένες είναι απλά αφόρητη.
Λίγη προσοχή παρακαλώ!
1 σχόλιο:
"Τον θάνατο από τροχαίο στους ελληνικούς δρόμους ενός διάσημου Βρετανού ποδηλάτη, [...] Γιατί αυτό το απίστευτο, ντραπηκαν στην Ελλάδα να το παίξουν στην ειδήσεις, και κάποιος πρέπει να το πει!"
τραγικο. παντως καποιος τελικα το ειπε
Δημοσίευση σχολίου