Δυο ειδών είναι οι κρυμμένες αλήθειες. Είναι οι αλήθειες που μας κρύβουν, και οι αλήθειες που είναι ολοφάνερες αλλά αρνούμαστε να τις κοιτάξουμε κατάματα. Για όλες, αλλά πάνω απ'ολα για τις δεύτερες, χρειάζεται που και που κάποιος να σηκώνει το χέρι του, να τις δείχνει, και να διακυρήττει ότι ο βασιλιάς, ο οποιοσδήποτε μοντέρνος "βασιλιάς" που καταδυναστεύει το μυαλό μας, είναι γυμνός.

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Η αλήθεια για τη νοθεία στη Συνταγματική Αναθεώρηση

Τις τελευταίες μέρες το ΠΑΣΟΚ εκτόξευσε μια πολύ σοβαρή κατηγορία: ότι στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του συντάγματος διαπράχθηκε νοθεία από μέλη της κυβερνητικής παράταξης, ενώ παρουσίασε ένα βίντεο ως απόδειξη.
Η κατηγορία αυτή είναι πάρα πολύ βαριά, και δημιουργεί εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις για την κυβερνητική παράταξη, ενώ το γεγονός ότι συνοδεύεται από βίντεο της δίνει έναν αέρα "εγκυρότητας". Ήδη, σε πρόσφατη δημοσκόπηση αποκαλύπτεται ότι η κοινή γνώμη πιστεύει τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, που σημαίνει ότι η κίνηση αυτή είχε το αναμενόμενο πολιτικό όφελος για τον Γ.Παπανδρέου.
Τίθεται όμως ένα σημαντικό ερώτημα: πρόκειται πραγματικά για νοθεία; ή μήπως είναι άλλη μια περίπτωση της γνωστής και θλιβερής τακτικής "επιλέγω μια μπερδεμένη και ομιχλώδη λήψη μιας συνηθισμένης αθώας δραστηριότητας και την ερμηνεύω όπως θέλω εγώ ενοχοποιώντας οτιδήποτε για να δημιουργήσω εντυπώσεις;"
Το ερώτημα είναι πολύ σημαντικό, γιατί περιστατικά "αληθοφανών" βίντεο που προμοτάρονται ως "αποδείξεις" ενώ στην πραγματικότητα δεν δείχνουν τίποτα το μεμπτό, είναι πάρα πολύ συχνά στην τηλεπικοινωνιακό κόσμο που ζούμε. Στις περιπτώσεις αυτές οι άνθρωποι που τα προωθούν ποντάρουν ότι η δυσπιστία του κόσμου απέναντι στα πάντα, σε συνδυασμό με το ότι ο μέσος πολίτης δεν θα καθίσει να αναλύσει το βίντεο μόνος του, θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα: να σπιλωθεί η φήμη του εικονιζόμενου. Θα σας θυμίσω τα "φτιαγμένα" ρεπορτάζ γνωστότατου ελληνα δημοσιογράφου που και καλά είχαν τραβηχτεί στο Αφγανιστάν και έδειχναν κάτι "τρομοκράτες", ενώ στην πραγματικότητα είχαν τραβηχτεί στο Πακιστάν και έδειχναν απλούς χωρικούς.
Για να το θέσω σε λίγο διαφορετική βάση, κι εγώ μπορώ να τραβήξω σε βίντεο τον οποιονδήποτε να κάνει κάτι αθώο (πχ τη γειτόνισσα μου να βάζει μια ταμπλέτα στο φαγητό, τον γείτονά μου να συζητάει ακατάληπτα με έναν άλλο γείτονα, κοκ) και μετά να δείξω το βίντεο σε άλλους και να τους πω "εδώ η κ. τάδε βάζει κοκαΐνη στο φαγητό, και οι δυο γείτονες μας θάβουν ασύστολα", και οι άλλοι να με πιστέψουν. Ιδίως αν δεν τους πολυχωνεύω, και στην συνάντηση απ'όπου τραβήχτηκαν τα πλάνα αρνήθηκα να πάω, παρ'όλο που ήμουν καλεσμένος, επειδή προηγουμένως τσακώθηκα άγρια μαζί τους (το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να σαμποτάρει την αναθεώρηση του συντάγματος με το να μη συμμετέχει σε καμία από τις διαδικασίες. Ήταν, λοιπόν, πολύ βολικά "απών" από τις διαδικασίες αυτές.)
Τελικά τι είναι πιο πιθανό; Να έγινε πραγματικά νοθεία; ή μήπως το ΠΑΣΟΚ να συνεχίζει την προσπάθεια να σαμποτάρει με κάθε τρόπο μια διαδικασία την οποία ευθύς εξαρχής είχε προσπαθήσει να εμποδίσει να διεξαχθεί κανονικά; Γιατί δεν πάει τα αδιάσειστα αυτά στοιχεία στον εισαγγελέα; Μήπως γιατί δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αποδείξεις, παρά μόνο κατασκευασμένες εντυπώσεις;
Νομίζω ότι ως πολίτες πρέπει να σκεφτόμαστε νηφάλια. Το ίδιο και ο τύπος. Ας εξετάσουμε προσεκτικά τι πραγματικά συνέβη, και τι είναι πιο πιθανόν να έχει συμβεί.
Το ΠΑΣΟΚ στήριξε τις υποψίες του για νοθεία στα εξής στοιχεία:
α) Στην αναφορά βουλευτή της ΝΔ και μέλους της εφορευτικής επιτροπής κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ότι "βουλευτής ψήφισε εκτός γραμμής"
β) Στην κινητικότητα που υπήρξε με ψηφοδέλτια κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, με ψηφοδέλτια να μπαίνουν μέσα σε τσέπες, να φεύγουν από το ημικύκλιο και να ξαναγυρνούν, κοκ...
Η παρατήρηση ότι "βουλευτής ψήφισε εκτός γραμμής" δεν λέει απολύτως τίποτα! Όντως, κατά τη διάρκεια της συνταγματικής αναθεώρησης, υπήρξαν βουλευτές που ψήφισαν εκτός γραμμής, με πιο κραυγαλέο παράδειγμα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σε πολλές διατάξεις ψήφισε αντίθετα από την επίσημη γραμμή του κόμματός του. Η παρατήρηση λοιπόν αυτή μπορεί να αναφέρεται σε έναν οποιοδήποτε βουλευτή, και φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί ενοχοποιητικό στοιχείο για νοθεία, ούτε καν για πρόθεση περί νοθείας! Ο τρόπος επίσης που διατυπώθηκε η επίμαχη φράση δείχνει να αναφέρεται σε συγκεντρωτικά αποτελέσματα ψηφοφορίας, και όχι σε ψηφοφορία εν εξελίξει! Ειδάλλως, το όνομα του βουλευτή θα είχε αναφερθεί, αν κοίταζαν συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο. Σαν φράση, το "βουλευτής ψήφισε εκτός γραμμής" μπορεί να λεχθεί μόνο από κάποιον ο οποίος κοιτάει τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα μιας ήδη τελεσθείσας ψηφοφορίας, στην οποία διαφαίνεται ότι τα συγκεντρωτικά "ναι", "όχι", "παρών" δεν αντιστοιχούν με τη γραμμή που έδωσαν τα κόμματα.
Ως προς την "κινητικότητα", η απάντηση των εμπλεκόμενων βουλευτών ήταν ότι υπήρξε πρόβλημα στην ανάγνωση πολλών ψηφοδελτίων από το σύστημα σκάνερ στο ημικύκλιο, γι' αυτό και έπρεπε να ακυρωθούν τα ψηφοδέλτια αυτά και να συμπληρωθούν καινούργια. Μια κατάσταση που είναι συνηθισμένη σε πολλές περιπτώσεις σκαναρίσματος εκτός κοινοβουλίου, αλλά εντός κοινοβουλίου, φυσικά, για το ΠΑΣΟΚ αυτά είναι απλά "δικαιολογίες" και "συγκαλύψεις". Πόσο κοινότοπη αντιπολίτευση!
Τα άλλα κόμματα ακολουθούν εντελώς αλλοπρόσαλλη τακτική: οι βουλευτές τους που ήταν στην εφορευτική επιτροπή, δεν εντόπισαν τότε ούτε μια παρατυπία! απ' την άλλη όμως θέλουν να διατηρηθούν τα πυρά προς την κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του αν έχουν βάση ή όχι!
Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο ημικύκλιο υποστηρίζει ότι ήταν παρούσα σε ολόκληρη τη διαδικασία, και ότι όλα έγιναν νομότυπα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια! Εξ' αιτίας αυτής της δήλωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί χαμηλό προφίλ σε όλη την αντιπαράθεση.
Ο ΛΑΟΣ ωρύεται για τα πάντα όπως πάντα, αλλά πάρα πολύ προσεκτικά δεν κατηγόρησε ούτε μια φορά την κυβέρνηση για νοθεία, παρά μόνο για ακαταστασία την ώρα της ψηφοφορίας. Ο κ Αθ.Πλεύρης του ΛΑΟΣ, που ήταν και αυτός στη εφορευτική επιτροπή της ψηφοφορίας, επί τρεις μέρες αφότου βγήκε η ιστορία δεν έκανε καμία δήλωση, φανερό σημάδι ότι και ό ίδιος τρεις μήνες τώρα δεν είχε διαπιστώσει τίποτα το μεμπτό στη διαδικασία, αλλά παρ' όλα αυτά δεν λέει και τίποτα ευθέως γιατί συμφέρει τον ΛΑΟΣ να βάλλεται η ΝΔ. Τελικά, και μόνον αφού μελέτησε το βίντεο επί τρεις μέρες, βρήκε να πει ότι ένα ψηφοδέλτιο που είχε υπογράψει ότι παρέλαβε εμφανίζεται υπογεγραμμένο από άλλον, δήλωση η οποία και αυτή έγινε για να προκαλέσει εντυπώσεις, αλλά στην πραγματικότητα το συμβάν με την ψήφο του Αρη Σπηλιωτόπουλου καλύπτεται πλήρως από την γενικότερη κατάσταση με τα ψηφοδέλτια που δεν διαβάζονταν από το σύστημα και έπρεπε να συμπληρωθούν ξανά.
Εν τέλει, τίποτα δεν αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, η πράξη του ΠΑΣΟΚ να προβεί σε μια τέτοια κίνηση για να δημιουργήσει εντυπώσεις νοθείας χωρίς αποδείξεις, δημιουργεί ένα πολύ κακό προηγούμενο για το πολιτικό μας σύστημα! Το βίντεο του ΠΑΣΟΚ δεν έχει μεγαλύτερη βαρύτητα απόδειξης απ' ότι ένα βίντεο του Γ.Παπανδρέου να σφίγγει το χέρι της Condolizza Rice και λεζάντα από κάτω "ο Παπανδρέου συνωμοτεί με τον φονέα των λαών Μπους". Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά! Το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να σκεφτεί πολύ περισσότερο πριν σπεύσει να υποβιβάσει το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης σε τέτοιο σημείο. Ειδικά όταν οι εντυπώσεις αυτές έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα στις δημοσκοπήσεις εις βάρος των κατηγορουμένων
Η ΝΔ, προς τιμήν της, κυρίως εξ' αιτίας του Κ. Καραμανλή και όχι κανενός άλλου, έχει επιδείξει αυτοσυγκράτηση σε ανάλογες περιπτώσεις και πολιτικό πολιτισμό. Θυμηθείτε τις εκλογές του 2000, που κρίθηκαν στο νήμα, και τις αποκαλύψεις ότι το ΠΑΣΟΚ είχε ελληνοποιήσει παράνομα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από την πρώην Σοβ.Ενωση τους μήνες πριν με αντάλλαγμα την ψήφο τους στις εκλογές που θα έρχονταν. Οι καταγγελίες ήταν σοβαρές και με πολύ περισσότερα κραυγαλέα στοιχεία απ' ότι ένα ομιχλώδες τυχαίο "βίντεο", η πίεση από τα στελέχη του κόμματος στον Καραμανλή να κάνει κάτι ήταν αφόρητη, αλλά εν τέλει ο Κ. Καραμανλής αποφάσισε ότι δεν άξιζε να υποβιβάσει την πολιτική αντιπαράθεση με τέτοιου είδους καταγγελίες. Αποφάσισε να τις προσπεράσει. Γιατί νομίζετε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που οι ΗΠΑ απαιτούν βίζα και δεν αρκούνται μόνο στα διαβατήρια; Ο Γ. Παπανδρέου όμως, φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν έχει τέτοιους ενδοιασμούς! Και με πολύ λιγότερα στοιχεία στο χέρι!
Για να το θέσουμε λίγο διαφορετικά, το μόνο που έχει να κάνει τώρα πια η ΝΔ, είναι όταν γίνει αντιπολίτευση να αποχωρήσει και αυτή από μια διαδικασία ψηφοφορίας, και μετά να πάρει το βίντεο της ψηφοφορίας, να το βγάλει στις ειδήσεις με λεζάντα "νοθεία", και να βαφτίσει ως ύποπτες όλες τις κινήσεις της εφορευτικής επιτροπής. Ωραίος πόλεμος! με την πολιτική μας ζωή και πρόοδο συντρίμμια στο τέλος!

Εν κατακλείδι, στοιχεία για νοθεία δεν υπάρχουν. Οι εκπρόσωποι των υπολοίπων κομμάτων στην εφορευτική επιτροπή επιβεβαιώνουν, είτε ρητά (ΣΥΡΙΖΑ), είτε σιωπηλά (ΛΑΟΣ), ότι καμιά νοθεία δεν έγινε. Το ΠΑΣΟΚ υποβίβασε σημαντικά τον πολιτικό μας πολιτισμό με αυτή την πράξη. Και το χειρότερο είναι ότι η πράξη αυτή είχε αποτελέσματα, καθώς οι δημοσκοπήσεις είναι καταδικαστικές για την ΝΔ. Είναι πολύ κρίμα που μια τέτοια χαμηλού επιπέδου ενέργεια θα έχει επίπτωση στη μελλοντική ψήφο των πολιτών.

Κρίμα, πολύ κρίμα

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι "Κρυμμένες Αλήθειες" είναι ένα blog αναλύσεων και σχολιασμού της ειδησεογραφίας και όχι μόνον. Τo blog είναι μη κερδοσκοπικό, δεν φιλοξενει διαφημίσεις δεν χρηματοδοτείται εν γένει από κανέναν, ούτε και χρησιμοποιείται ως εξέδρα επωφελούς προώθησης ή διαφήμισης άλλων δραστηριοτήτων του συγγραφέα, είτε επωφελούς προς τον συγγραφέα δραστηριότητας του οποιοιουδήποτε.

Τα κείμενα του ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Analytis (c). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένων με σωστή παραπομπή και αναφορά στην πηγή.