Δυο ειδών είναι οι κρυμμένες αλήθειες. Είναι οι αλήθειες που μας κρύβουν, και οι αλήθειες που είναι ολοφάνερες αλλά αρνούμαστε να τις κοιτάξουμε κατάματα. Για όλες, αλλά πάνω απ'ολα για τις δεύτερες, χρειάζεται που και που κάποιος να σηκώνει το χέρι του, να τις δείχνει, και να διακυρήττει ότι ο βασιλιάς, ο οποιοσδήποτε μοντέρνος "βασιλιάς" που καταδυναστεύει το μυαλό μας, είναι γυμνός.

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Οι επιτελάρχες των προέδρων, η εκλογική μας ψήφος, και ο πατριωτισμός μας

Τρία ενδιαφέροντα άρθρα στη σημερινή Κυριακάτικη Καθημερινή
Στο Οι Ατσαλάκωτοι, οι Χαλίφηδες και η Εξουσία, ο Κωνσταντίνος Ζούλας, ορμώμενος από την παραίτηση Ρουσόπουλου παρουσιάζει μια ανασκόπηση όλων των κατά καιρούς εμπίστων συμβούλων των εκάστοτε πρωθυπουργών της μεταπολίτευσης. Πέτρος Μολυβιάτης, Ανδρέας Λιβάνης, Μένιος Κουτσόγιωργας, Τηλέμαχος Χυτήρης, Θεόδωρος Τσουκάτος, Γιώργος Πανταγιάς και Νίκος Θέμελης, όλοι τους πρώην "επιτελάρχες" πρωθυπουργών περνούν από το μικροσκόπιο του άρθρου αυτού. Ο Θ. Ρουσόπουλος που στέκεται ανάμεσά τους;
Στο Εκλογικό Εκκρεμές και η Επερχόμενη Αναμέτρηση ο Γιάννης Μαυρής παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία για την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος στις τελευταίες τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις. Πόσοι ψηφίζουν ένα κόμμα συνέχεια συντηρώντας το δικομματισμό; Πόσοι συστηματικά αποφεύγουν τα δυο μεγάλα κόμματα; Και το σημαντικότερο; Πόσοι είναι αυτοί οι λίγοι που μεταπηδούν από το ένα κόμμα στο άλλο και άρα μόνοι τους ανεβοκατεβάζουν τις κυβερνήσεις; Τις απαντήσεις θα τις βρείτε στην εκλογική αυτή ανάλυση
Τέλος, στο Τι διαπραγματευόμαστε με τους Σκοπιανούς; ο Χρήστος Γιανναράς στηλιτεύει την παράλογη εθελούσια αποδόμηση του πατριωτισμού μας και της αίσθησης της ιστορικής μας συνέχειας, φαινόμενο μοναδικό που δεν παρατηρείται σε κανένα άλλο κράτος με πλούσια ιστορία και πολιτισμική παράδοση.

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι "Κρυμμένες Αλήθειες" είναι ένα blog αναλύσεων και σχολιασμού της ειδησεογραφίας και όχι μόνον. Τo blog είναι μη κερδοσκοπικό, δεν φιλοξενει διαφημίσεις δεν χρηματοδοτείται εν γένει από κανέναν, ούτε και χρησιμοποιείται ως εξέδρα επωφελούς προώθησης ή διαφήμισης άλλων δραστηριοτήτων του συγγραφέα, είτε επωφελούς προς τον συγγραφέα δραστηριότητας του οποιοιουδήποτε.

Τα κείμενα του ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Analytis (c). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένων με σωστή παραπομπή και αναφορά στην πηγή.