Μόλις ενημερώθηκα για την, κατά τα φαινόμενα, τελική πρόταση Νίμιτς για το σκοπιανό. Κατά πάσα πιθανότητα, η τελική λύση θα βασιστεί σε αυτή την πρόταση, με ελάχιστες τροποποιήσεις.
Ας δούμε όμως τι αυτή η λύση προβλέπει:
Προτεινόμενο όνομα του σκοπιανού κράτους: "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"
Εύρος χρήσης του ονόματος: Υποχρεωτικά στους διεθνείς οργανισμούς, με σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας για χρήση στις διμερείς σχέσεις.
Διαβατήρια: Αναγραφή του "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" στα αγγλικά/γαλλικά, και "Δημοκρατία της Μακεδονίας" στην κυριλλική γραφή.
Σύνταγμα της Χώρας: Δημοκρατία της Μακεδονίας
Ως προς το όνομα του κράτους, η πρόταση Νιμιτς υιοθετεί την ελληνική θέση. Ουσιαστικά, είναι ακριβώς αυτό που θέλαμε, και που προσωπικά εγώ ο ίδιος υποστήριζα εδώ και καιρό ως λύση. Σέβεται το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού ενός έθνους, εμποδίζοντάς το όμως ως μέρος να οικειοποιηθεί το όλον.
Ως προς το εύρος χρήσης του ονόματος, η πρόταση Νίμιτς στέκεται στην μέση, με ελαφρά κλίση προς την ελληνική πλευρά: Ναι μεν εξασφαλίσαμε τη χρήση στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά δεν εξασφαλίσαμε ότι το όνομα θα επιβληθεί στις διμερείς σχέσεις τον σκοπιανών με άλλες χώρες. Εξασφαλίστηκε, όμως, σχετική σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξ ου και η ελαφρά κλίση προς τις ελληνικές θέσεις.
Ως προς τα διαβατήρια, το "αγκάθι" είναι η συμπερίληψη του "Δημοκρατία της Μακεδονίας" στα κυριλλικά. Που σημαίνει ότι ενώ οι αγγλομαθείς και γαλλομαθείς θα βλέπουν το "Βόρεια Μακεδονία" όπως θέλουμε, όλοι οι λαοί που χρησιμοποιούν τα κυριλλικά θα βλέπουν το "Μακεδονία" σκέτο.
Ως προς το συνταγματικό όνομα, ποσώς μας ενδιαφέρει. Αποτελεί ζήτημα εσωτερικής των σκοπίων κατανάλωσης, και δεν πρέπει να ξοδέψουμε ενεργητικότητα και διπλωματικό κεφάλαιο για μια τέτοια απαίτηση. Πετυχαίνοντας όλα τα υπόλοιπα, έχουμε καταστήσει το "Δημοκρατία της Μακεδονίας" στο σύνταγμα της γείτονος κενό περιεχομένου.
Η πρόταση σε γενικές γραμμές είναι καλή. Ουσιαστικά, αυτό που κάνει είναι να εξασφαλίζει το Βόρεια Μακεδονία στους διεθνείς οργανισμούς και στα διαβατήρια για τα μάτια των δυτικών, ενώ αφήνει επίτηδες ανοιχτό το ζήτημα του ονόματος σε επίπεδο διεθνών διμερών σχέσεων, δίνοντας μια μη δεσμευτική σύσταση υπέρ του Βόρεια Μακεδονία.
Αυτό που πρέπει, κατά τη γνώμη μου να κάνουμε είναι:
Α) Να δηλώσουμε κατ' αρχάς αποδοχή της πρότασης επί της ουσίας της, πχ το όνομα, δηλώνοντας ότι είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε κάποιες λεπτομέρειες
Β) Μέσω των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν, να αποσπάσουμε την βεβαίωση από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι θα ακολουθήσουν την ίδια τους τη δημόσια σύσταση για "Βόρεια Μακεδονία", και θα υιοθετήσουν το συγκεκριμένο όνομα στις διμερείς τους σχέσεις με τα Σκόπια (θα ήταν παράλογο να "συστήνουν" τα ίδια στους άλλους να υιοθετήσουν την ονομασία, και τα ίδια να μην το πράττουν). Αν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πράξουν αυτό το πράγμα, τότε ακόμα και αν ο κ.Νιμιτς αφήνει ελεύθερες τις άλλες χώρες να επιλέξουν, αυτές θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των μονίμων μελών.
Γ) Να προσπαθήσουμε να μεταθέσουμε την όποια τελική συμφωνία για μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όπου η εκλογή Ομπάμα, (ο οποίος ως βουλευτής με τους Μενέντεζ και Σνόου αποτέλεσε το τρίο στήριξης των ελληνικών θέσεων στο μακεδονικό στις ΗΠΑ) και του φιλέλληνα αντιπροέδρου του Τζο Μπαιντεν (ο εισηγητής της αναλογίας επτά προς δέκα) μας συμφέρει απόλυτα και θα ενισχύσει το διαπραγματευτική μας θέση.
Δ) Να προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε την απόσυρση και της παραμικρότερης αναφοράς σε σκέτη "Μακεδονία" στα διαβατήρια, εν ανάγκη με κάποια άλλα ανταλλάγματα, είτε στον τομέα της ιθαγένειας, είτε της γλώσσας,αν δεν καταστεί δυνατή η απόσυρση των άσχετων αυτών με την διαπραγμάτευση θεμάτων από τη συμφωνία. Τα διαβατήρια είναι μια πολύ σημαντική "στάμπα". Αν το πετύχουμε αυτό, έχουμε υποχρεώσει κάθε έναν σκοπιανό πολίτη να κυκλοφορεί με μια ταυτότητα που γράφει επάνω του χωρίς κυριλλικές διευκρινήσεις "Βόρεια Μακεδονία", και η οποία θα διαψεύδει σιωπηρά αλλά πειστικά την όποια προπαγάνδα αυτός ο πολίτης θα διακινεί στις διεθνείς συναναστροφές του.
Ε) Διευκρινήσεις και διαπραγματεύσεις ως προς το τι θα αναγράφουν τα προϊόντα εξαγωγής της χώρας αυτής: "Made in Macedonia", ή "Made in Northern Macedonia" ;
ΣΤ) Ως προς την ιθαγένεια και τη γλώσσα, η ιθαγένεια είναι κάτι που πρέπει να ρυθμιστεί έτσι ή αλλιώς, και πρέπει να ζητήσουμε να ακολουθήσει το συμφωνημένο όνομα. Αλλά η γλώσσα, πραγματικά, δεν έχει θέση στη διαπραγμάτευση. Είναι ζήτημα καθαρά γλωσσολογικό, και όχι μόνο πρέπει, αλλά και μας συμφέρει να ζητήσουμε να αφεθεί η επιστημονική κοινότητα ελέυθερη να αποφανθεί για τα "μακεντόνσκι", και πόσο τοις εκατό μοιάζουν με τα βουλγάρικα ή όχι. Σε γενικές γραμμές όμως, τα δυο αυτά ζητηματάκια είναι και τα λιγότερο σημαντικά, και αξίζει να τα θυσιάσουμε σαν διαπραγματευτικα χαρτιά αν είναι να λάβουμε ανταλλάγματα στο όνομα, το εύρος χρήσης του, ή τα διαβατήρια.
Σε γενικές γραμμές, όμως, η πρόταση μας συμφέρει, και οποιαδήποτε απόρριψή της από μέρους μας με κίνδυνο κατάρρευσης των συνομιλιών, απόδοσης ευθυνών σε εμάς, και συνακόλουθη άτυπη αναγνώριση των Σκοπίων ως "Μακεδονία" σκέτο, θα ήταν καταστροφική.
ΥΓ: Για όσους σπεύσουν να με κατηγορήσουν σαν "εθνικό μειοδότη", ανθέλληνα, και όλα τα συναφή, πρέπει να τους υπενθυμίσω ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, η μάνα μου κατάγεται από την Πέλλα, στα συλαλλητήρια της δεκαετίας του '90 όχι μόνο πήγα, αλλά και φώναξα, και γι'αυτό μαθήματα πατριωτισμού για το μακεδονικό δεν δέχομαι από κανέναν...
1 σχόλιο:
Αμερικανικής έμπνευσης και επεξεργασίας το τελευταίο πακέτο ιδεών για το όνομα των Σκοπίων
Ερωτηματικά για την ουδετερότητα Νίμιτς
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2008 12:45
Ερωτηματικά για την ακεραιότητα του Μάθιου Νίμιτς ως αμερόληπτου διαμεσολαβητή εγείρει αποκάλυψη εγγράφου «φωτιά» της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια για τη δέσμη προτάσεων που παρουσίασε ο Αμερικανός διπλωμάτης στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Το Εθνος», έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Γενικό Επιτελείο των ΗΠΑ, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, αποδεικνύει ότι η αμερικανική πλευρά ειχε προετοιμάσει την πρόταση διπλής ονομασίας και αφού τη συζήτησε με τους Σκοπιανούς, την παρέδωσε στον Μάθιου Νίμιτς για την παρουσιάσει στους διαπραγματευτές Ελλάδος και ΠΓΔΜ.
Ετσι, αποδεικνύεται ότι το τελευταίο «πακέτο Νίμιτς» που παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, αρχικά στις 11 Σεπτεμβρίου και στην τελική του μορφή στις 8 Οκτωβρίου, ήταν προϊόν αμερικανικής έμπνευσης και επεξεργασίας και το κυριότερο εν γνώσει της σκοπιανής πλευράς.
Όπως γραφει το «Εθνος», το αμερικανικό σχέδιο της 29ης Ιουλίου προέβλεπε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εισάγοντας όμως μορφή διπλής ονομασίας, καθώς το νέο όνομα υποχρεωτικώς θα εφαρμοζόταν μόνο σε διεθνείς οργανισμούς και ενδεχομένως σε πολυμερείς συμφωνίες, και στις διμερείς σχέσεις θα αφηνόταν στη διακριτική ευχέρεια των χωρών ποιο όνομα θα χρησιμοποιούν.
Παράλληλα, ιδιαίτερα έμφαση δίδεται στην ικανοποίηση της βασικής διεκδίκησης των Σκοπίων για «μακεδονική» εθνικότητα και γλώσσα, ενώ ανησυχητική είναι η στάση της αμερικανικής πλευρά στο θέμα των λεγόμενων «Αιγαιατών Μακεδόνων», που προκλητικά εγείρει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.
Πιο συγκεκριμένα για το θέμα της εθνικής ταυτότητας, στο έγγραφο αναφέρεται ότι η γλώσσα και η εθνικότητα (nationality) θα καλούνται Μακεδονική (Macedonian), αλλά αυτό -σημειώνεται- «θα μπορούσε να διευθετηθεί σιωπηλώς, πιθανώς ως επισυναπτόμενο Παράρτημα σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ή σε μερικά άλλα εσωτερικά έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, που δεν υπόκειται στην ελληνική εξέταση/ έγκριση». «Η τελική διαπραγματευτική γραμμή (bottom line) είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διασφαλίσεις ότι η γλώσσα, η εθνικότητα κλπ. θα συνεχίσουν να αποκαλούνται Μακεδονική και όχι ?Βορειομακεδονική?», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι επιθυμεί ο επιθετικός προσδιορισμός «Βόρεια» να μπει σε παρένθεση και η αναγνώριση της «Μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας» να είναι ρητή, παρά σιωπηρή. Τέλος, σημειώνεται, «θα ήθελε να περιορίσει τη χρήση της νέας ονομασίας, στους διεθνείς οργανισμούς που ήδη χρησιμοποιείται το FΥRΟΜ».
http://www.youtube.com/watch?v=2RTWkc2Ylfs
Δημοσίευση σχολίου