Δυο ειδών είναι οι κρυμμένες αλήθειες. Είναι οι αλήθειες που μας κρύβουν, και οι αλήθειες που είναι ολοφάνερες αλλά αρνούμαστε να τις κοιτάξουμε κατάματα. Για όλες, αλλά πάνω απ'ολα για τις δεύτερες, χρειάζεται που και που κάποιος να σηκώνει το χέρι του, να τις δείχνει, και να διακυρήττει ότι ο βασιλιάς, ο οποιοσδήποτε μοντέρνος "βασιλιάς" που καταδυναστεύει το μυαλό μας, είναι γυμνός.

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Απλοποίηση ελληνικής γλώσσας (πρόταση Ματσάκη)

Οπως αναφέρει η εφημερίδα Το ΒΗΜΑ, ο Κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης πρότεινε την απλοποίηση της ελληνικής γλώσσας, και ανέφερε ως επιχειρήματα για την κίνηση αυτή

α) την ενωτική πορεία των γλωσσών στην Ευρώπη (η οποία δεν υφίσταται σαν έννοια)

β) την ανάγκη για μεγαλύτερη ευχρησία της ελληνικής γλώσσας (από ποιόν;)

γ) την εξυπηρέτηση ατόμων που πάσχουν από δυσλεξία

Κι εγώ, όπως και πολλοί άλλοι, εξοργιστήκαμε από την πρόταση αυτή του ευρωβουλευτή, η οποία αποτελεί σοβαρό σύμπτωμα ραγιαδισμού . Από την άποψη αυτή, μου θυμίζει την πρόταση που είχε κάνει η Α. Διαμαντοπούλου για υιοθέτηση της αγγλικής ως επίσημης γλώσσας (!!!). Προτάσεις αυτού του είδους διασπείρουν ανάμεσα μας νοοτροπίες του τύπου "προκειμένου να εξυπηρετήσετε τις ορέξεις και τα γούστα των ισχυροτέρων (βλέπε ξένων) κάντε τα πάντα, μέχρι και λοβοτομή!". Γιατί λοβοτομή θα χρειαστεί να κάνουμε προκειμένου να μάθουμε να γράφουμε όπως επιθυμεί ο κ.Ματσάκης, ο οποίος προτείνει:

1. Να καταργηθούν τα γράμματα 'η' και 'υ' και να αντικατασταθούν από το γράμμα 'ι'.
2. Να καταργηθεί το γράμμα 'ω' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'ο'.
3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής:
'αι'---> 'ε', 'ει'--->'ι', 'οι--->ι', 'υι'--->ι','αυ'--->'αβ', 'ευ'--->'εβ'
4. Να καταργηθεί η χρήση του 'γγ' και να αντικατασταθεί από το 'γκ'.
5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα 'ς' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'σ'.
Με συγχωρείτε κύριε Ματσάκη, αλλά το να αλλάξουμε την γλώσσα μας επειδή δεν βολεύει τους ξένους (γιατί αυτό προφανώς εννοείτε!) αποτελεί την ύψιστη επίδειξη δουλικής συμπεριφοράς! Ούτε λίγο ούτε πολύ προτείνετε να αλλάξουμε δραστικά ένα σημαντικό κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας, ένα σημαντικό κομμάτι της μοναδικότητάς μας έναντι των άλλων λαών, μόνο και μόνο για να τους διευκολύνουμε;

Αν σας έλεγαν δηλαδή, κ. Ματσάκη, οι Άγγλοι " γίνετε ξανά αποικία της Αγγλίας, μας βολεύει περισσότερο", τι θα κάνατε κ. Ματσάκη για να τους διευκολύνετε; Όχι μόνο θα είχε η Κύπρος πολύ μεγαλύτερα οφέλη από μια τέτοια κίνηση παρά από μια αλλαγή γλώσσας, αλλά θα το επιτύγχανε με μια απλή υπογραφή! Δεν είναι το ίδιο δύσκολο όσο το να υποχρεώσεις εκατομμύρια ανθρώπους να γράφουν με έναν τρόπο που οι ίδιοι θεωρούν ανορθόγραφο! Γιατί να μην το κάνουμε και αυτό λοιπόν; Τα οφέλη τεράστια, και κόστος όχι μεγαλύτερο από το μελάνι της υπογραφής!

Όπως καταλαβαίνετε, κύριε Ματσάκη, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στα σχέδια σας, και το πρόβλημα αυτό λέγεται "εθνική ταυτότητα". Είναι προφανές ότι, για εσάς προσωπικά και για όσους σας υποστηρίζουν, η "εθνική ταυτότητα" είναι περισσότερο πρόβλημα παρά ταυτότητα!

Πρέπει να καταλάβετε ότι, πρώτον, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μάθει να γράφουν την ελληνική γλώσσα έτσι όπως την γράφουν. Δεν μπορούν να την ξεμάθουν! Δεν είναι όπως με την καθαρεύουσα και την δημοτική, που συνυπήρχαν ως διαφορετικές εκφράσεις της ίδιας γλώσσας, όπου όλοι έγραφαν στη δημοτική και κάποιοι στην καθαρεύουσα! Κανείς δεν ξέρει να γράφει έτσι όπως προτείνετε!

Κατά δεύτερον, κύριε Ματσάκη, αν υπάρχει κάτι που μας ορίζει ως έθνος πάνω απ'όλα τ'αλλα είναι γλώσσα μας. Αν υπάρχει κάτι που μας συνδέει με το αρχαίο μας παρελθόν, είναι η γλώσσα μας. Αν υπάρχει κάτι που μας ταυτοποιεί, αυτό είναι η γλώσσα μας. Η ελληνική. Έτσι όπως γράφεται σήμερα. Έτσι όπως εξελίχθηκε βάσει γλωσσολογικής εξέλιξης, και όχι κανονιστικών αποφάσεων! Είναι αυτό που μας ξεχωρίζει! Είναι ο λόγος για τον οποίο κάναμε επανάσταση, είναι ο λόγος για τον οποίο η Κύπρος έκανε αντίσταση, είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε ανεξάρτητο κράτος έναντι των άλλων. Γιατί προτιμούμε αυτή τη γλώσσα να ομιλούμε!

Και σας το τονίζω, κύριε Ματσάκη, ότι τα προβλήματά μας ως έθνους μπορούν να λυθούν δια μιας και δια παντός με το να αυτοκαταλύσουμε την ανεξαρτησία μας και να αιτηθούμε να γίνουμε μια ακόμα πολιτεία την ΗΠΑ, η μια ακόμα αποικία της Αγγλίας. Ευνονούμενα και πλούσια κράτη όπως είναι, παγκόσμιες δυνάμεις, με μιας έχουμε λύσει τα προβλήματά μας. Δεν το κάνουμε όμως και αυτό γιατί, ως έθνος, και ως κοινωνία, έχουμε συνειδητά προτεραιοποιήσει την μοναδικότητά μας ως έθνους υπεράνω των όποιων υλιστικών μας αναγκών. Για να σας το θέσω λίγο πιο απλά, κύριε Ματσάκη, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, προτιμούμε να μιλάμε ελληνικά, και δη τα ελληνικά αυτά που ξέρουμε. Όσοι προτεραιοποιούν την υλιστικές τους ή όποιες άλλες ανάγκες τους υπεράνω της εθνικής τους ταυτότητας, αυτοί πάνε στο εξωτερικό και γίνονται μετανάστες, δεν αλλάζουν την εθνική ταυτότητα της χώρας τους!

Εκτός και αν κάνω λάθος κ.Ματσάκη και είστε όντως ένας Έλληνας που αγαπά την πατρίδα του, αλλά είτε επειδή είστε δυσλεκτικός, είτε επειδή δεν ήσασταν καλός μαθητής στο σχολείο, έχετε μάθει να γράφετε το όνομά σας ως "Ματσάκισ", και επειδή δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά, πρέπει να μάθουμε όλοι να γράφουμε όπως εσείς για να σας διευκολύνουμε. Με συγχωρείτε, τότε, αλλά αυτό δεν γίνεται. Αλλά με την περίπτωσή σας, είτε χαμηλή προτεραιοποίηση εθνικής ταυτότητας, είτε ανορθογραφία είναι το πρόβλημα σας. Τίποτε άλλο.

buzz it!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον προλαλήσαντα κάτι τέτοιο θα ήταν τουλάχιστον ευτελισμός της ελληνικής γλώσσας! Προσωπικά εκτιμώ οτι ήδη ή γλώσσα μας έχει υποστεί απλούστευση σε βαθμό.. αλλοίωσης. Σίγουρα είναι εύλογο οτι κάθε γλώσσα ως σύστημα μεταβολών και ''σώμα'' ενός έθνους μεταβάλλεται με το πέρας του χρόνου για να εξυπηρετεί τις εκάστοτε ανάγκες του λαού όμως.. μέτρον άριστον..και εδώ θα έλεγε κανείς οτι το μέτρον ειναι ο άνθρωπος..Επομένως θα ήταν καλό να 3εκινήσουμε από αυτό επαναπροσδιορίζοντας τις αξίες, τα ήθη και τις πεποιθήσεις μας.

Ανώνυμος είπε...

προωθήστε, παρακαλώ την εξής απάντηση στον Dr-Ματσάκι:
"ΤΟ ΔΕ ΤΗΝ ΓΛΩΤΤΑΝ ΣΟΙ ΔΟΥΝΑΙ ΟΥΤ' ΕΜΟΝ ΕΣΤΙΝ, ΟΥΤ' ΑΛΛΟΥ ΤΩΝ ΟΜΙΛΟΥΝΤΩΝ ΔΙ ΑΥΤΗΣ. ΚΟΙΝΗι ΓΑΡ ΓΝΩΜΗι ΠΑΝΤΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΑΙΡΕΤΩΣ ΑΠΟΘΑΝΟΥΜΕΝ ΚΑΙ ΟΥ ΦΕΙΣΟΜΕΘΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΥΜΩΝ"

Αχ, καημένε Dr-Ματσάκι, δεν καταλαβαίνεις ότι η Γλώττα δεν σου ανήκει. Σε κανέναν δεν ανήκει η Ιερά Γλώττα μας, παρά μόνο στην ανθρωπότητα, και στο ανθρώπινο πνεύμα, το οποίο και υπηρετεί.

Η Γλώττα λοιπόν η Ελληνική δεν σου ανήκει, Dr-Ματσάκι, ευτελόγλωττε. Εσύ της ανήκεις, εκών-άκων.

Λοιπόν, Dr-Ματσάκι, ευτελόγλωττε, κοίτα τα ευρωβουλευτικά σου, και άσε τα "κισσιγκερικά" στους εχθρούς του Ελληνισμού. Νάχουν κι αυτοί κάτι να κάνουν, να μην βαριούνται....

για την υπογραφή:
Γιώργης (με τ'όνομα)

Ανώνυμος είπε...

Θα επιτρέψουμε τη νέα αυτή και δόλια ανθελληνική επίθεση, με το πρόσχημα δήθεν του εκσυγχρονισμού της (ήδη επικίνδυνα ρημαγμένης τα τελευταία χρόνια) γλώσσας μας?

Δηλάδη, σύμφωνα με τις παραπάνω αλλαγές, θα παρατηρούντε τα εξής στις παρακάτω λέξεις-παραδείγματα:

(οι απλές λέξεις)
ιοί > ιι
θείοι > θιι
δυείσδηση > διισδισι
υπονοώ > ιπονοο
ποίηση > πιισι

(σύγχυση παρόηχων λέξεων)
παίρνω και περνώ > περνο
πίνουν και πεινούν > πινουν (ή πινυν)
λινό και λύνω > λινο

(σύγχυση ομόηχων λέξεων)
δεις και δις > δισ
μήλα και μίλα > μιλα
μισό και μισώ > μισο
υιός και ιός > ιοσ
καλό και καλώ > καλο
δύω και δύο > διο

(το κορυφαίο όλων)
το ''ή'' (διαζευγικό) και τα άρθρα: ''η'' και ''οι'' > ι

(και το πιο τραγικό)
διεισδύεις > διισδιισ

ΜΕΓΑΛΗ Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΣΕΛΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ!
ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ!

Θα ήθελα να προσθέσω και τα εξής:
- Ας τολμήσει κάποιος ξένος να προτείνει σε Γάλλο να εξαλείψει τους τρεις τόνους, ή να γράψει το beaucoup - bocou, ή το couteau - couto.
- Aς τολμήσει να προτείνει σε ένα Άγγλο να γράψει αντί thought -thot, αντί wrought - rot,
- ή σε ένα Γερμανό να γράψει αντί tschuss - tsus , ή αντί schlecht - sleht
και θα δούμε τι θα γίνει!!

Οι "Κρυμμένες Αλήθειες" είναι ένα blog αναλύσεων και σχολιασμού της ειδησεογραφίας και όχι μόνον. Τo blog είναι μη κερδοσκοπικό, δεν φιλοξενει διαφημίσεις δεν χρηματοδοτείται εν γένει από κανέναν, ούτε και χρησιμοποιείται ως εξέδρα επωφελούς προώθησης ή διαφήμισης άλλων δραστηριοτήτων του συγγραφέα, είτε επωφελούς προς τον συγγραφέα δραστηριότητας του οποιοιουδήποτε.

Τα κείμενα του ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Analytis (c). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένων με σωστή παραπομπή και αναφορά στην πηγή.