Δυο ειδών είναι οι κρυμμένες αλήθειες. Είναι οι αλήθειες που μας κρύβουν, και οι αλήθειες που είναι ολοφάνερες αλλά αρνούμαστε να τις κοιτάξουμε κατάματα. Για όλες, αλλά πάνω απ'ολα για τις δεύτερες, χρειάζεται που και που κάποιος να σηκώνει το χέρι του, να τις δείχνει, και να διακυρήττει ότι ο βασιλιάς, ο οποιοσδήποτε μοντέρνος "βασιλιάς" που καταδυναστεύει το μυαλό μας, είναι γυμνός.

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

ΝΑΙ στην πυρηνική ενέργεια!

Σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε το in.gr το 79% των Ελλήνων τάσσεται κατά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας έναντι 45% των πολιτών στις υπόλοιπες χώρες τις ΕΕ.

Μια θέση που, αν και αναμενόμενη, είναι απολύτως λανθασμένη, και φανερώνει το πως η ελληνική κοινή γνώμη αδυνατεί, όπως πάντα, να σκεφτεί λίγο παραπάνω από τις συνθηματολογίες των εφημερίδων. Φανερώνει το πώς μια μάζα, αναλόγως φυσικά του επιπέδου της και της ωριμότητάς της, μπορεί να παίρνει αποφάσεις υπό το κράτος του φόβου, και όχι υπό το κράτος της λογικής. Ας δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Ο φόβος των πολιτών εδράζεται, εν ολίγοις, στην πιθανότητα ενός νέου Τσερνομπίλ

Πιθανότητα για ένα Τσερνομπίλ πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει. Οι πιθανότητες να συμβεί είναι σαφέστατα μικρότερες από το παρελθόν, μιας και οι μοντέρνοι πυρηνικοί αντιδραστήρες καμία σχέση δεν έχουν με τους αντιδραστήρες πρώτης γενιάς που ευθύνονται λόγω του σχεδιασμού τους για όσες διαρροές ή ατυχήματα (λίγα) έχουν συμβεί.

Κατά δεύτερο, ακόμα και αν συμβεί ένα Τσερνομπίλ με τις ακόμα λιγότερες πιθανότητες που αυτό συνεπάγεται, ο κόσμος έχει την τάση να νομίζει ότι οι συνέπειές του θα περιοριστούν μόνο στην χώρα που φιλοξενεί τον αντιδραστήρα. Μέγα λάθος. Θα επηρεαστούν όλες οι γειτονικές χώρες, και ενδεχομένως ακόμα μακρύτερα.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι το εξής: Ότι το με το να κάνουμε έναν αντιδραστήρα, ή και δύο στην Ελλάδα, ΔΕΝ θα αυξηθούν οι πιθανότητες να πληγούμε από ένα πυρηνικό ατύχημα! Ο κίνδυνος να πληγούμε από ραδιενέργεια άλλης χώρας είναι πολύ μεγαλύτερος από τον κίνδυνο να πληγούμε από δικό μας αντιδραστήρα. Όλες οι γειτονικές μας χώρες, και ακόμα πιο πέρα, είτε έχουν πυρηνικούς αντιδραστήρες, είτε δρομολογούν τη δημιουργία τους(Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Αλβανία, Ιταλία, και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη). Αρκεί ένας από όλους αυτούς να πάθει ατύχημα για να μας επηρεάσει σε πολύ χειρότερο βαθμό απ'όσο μας επηρέασε το Τσερνομπίλ το '86.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι γείτονές μας θα δρέπουν τους καρπούς της πυρηνικής ενέργειας, εμείς στην Ελλάδα που δεν θα έχουμε πυρηνικό αντιδραστήρα δεν θα δρέπουμε απολύτως κανένα όφελος, αλλά θα είμαστε ΤΟ ΙΔΙΟ εκτεθειμένοι όπως και αυτοί σε περίπτωση ατυχήματος. Κοινώς, αν ΔΕΝ κάνουμε αντιδραστήρα, ο κίνδυνος θα είναι ΙΔΙΟΣ (τι δέκα αντιδραστήρες στην περιοχή, τι έντεκα!) αλλά δεν θα δρέπουμε τα οφέλη! Και εάν κάνουμε αντιδραστήρα, πάλι ο κίνδυνος θα είναι ίδιος αλλά αυτή τη φορά θα δρέπουμε και τα οφέλη!

Και τι οφέλη!

Με τη χρήση πυρηνικών αντιδραστήρων θα απεξαρτηθούμε, επιτέλους, από τα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδας και τις τόσο καταστροφικές για το περιβάλλον επιπτώσεις τους, τόσο για την περιοχή της Πτολεμαΐδας, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο από τις εκπομπές ρύπων που τα λιγνιτωρυχεία αυτά συνεπάγονται και που, σημειωτέον, αποτελούν την πιο ρυπογόνο βιομηχανική μονάδα στην Ευρώπη. Τα κρούσματα καρκίνου στην Πτολεμαΐδα είναι από τα πιο υψηλά στη χώρα.

Επιπλέον, οι τιμές του ηλεκτρικού θα πέσουν κατακόρυφα, μιας και δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε τα υπέρογκα ποσά που απαιτούν οι ρυπογόνες λιγνιτομονάδες μας για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, και επιπλέον θα υπάρξει σημαντική ανεξαρτητοποίηση τόσο από το πετρέλαιο, του οποίου οι τιμές ανεβαίνουν κατακόρυφα, όσο και από το φυσικό αέριο, του οποίου οι τιμές επίσης (για όσους δεν το έχουν πάρει χαμπάρι) ακολουθούν τις τιμές του πετρελαίου, όντας συγγενείς μορφές ενέργειας. Για να μην μιλήσουμε για το πλεονέκτημα της ενεργειακής ανεξαρτησίας στον κόσμο αυτό που ζούμε! Δείτε την ευκολία με την οποία η Ρωσία εκβιάζει την υπόλοιπη Ευρώπη ανοιγοκλείνοντας τον διακόπτη του φυσικού αερίου!

Φίλοι συμπολίτες, λέτε κατά 79% όχι στην πυρηνική ενέργεια; Αναρωτηθείτε το εξής! Γιατί οι πολίτες στην υπόλοιπη ΕΕ λένε κατά 55% ναι; Πολίτες που έχουν ζήσει επί δεκαετίες δίπλα σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, χωρίς εκλύσεις ραδιενέργειας, χωρίς απόβλητα να τους ενοχλούν, και με το φτηνό ηλεκτρικό να φουσκώνει τις αποταμιεύσεις τους; Λέμε ότι στην Ελλάδα έχουμε πολλή ακρίβεια και αυτή οφείλεται, και καλά, στους εμπόρους ή στο κράτος! Μήπως, λέω μήπως, στην πραγματικότητα οφείλεται στην στενομυαλιά μας;

Ξεχάστε το Τσερνομπίλ! Το Τσερνομπίλ ήταν μια περίπτωση! Ένας αντιδραστήρας πρώτης γενιάς, σε ένα κράτος που ήταν στα πρόθυρα διαχειριστικής κατάρρευσης σε όλα τα επίπεδα! Το Τσερνομπίλ ήταν μια εξαίρεση που επιβεβαίωσε με την μοναδικότητά της τον κανόνα: Οτι η πυρηνική ενέργεια είναι μια καθαρή μορφή ενέργειας, χωρίς εκπομπές ρύπων, χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος με CO2, και φτηνή γιατί μας απαλλάσσει από άλλες ακριβές πηγές ενέργειας και αποφεύγει το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 τα οποία, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, σχεδόν αποκλειστικά ευθύνονται για τις ανατιμήσεις στο ρεύμα που βιώνει η τσέπη σας!

Αν ΔΕΝ κάνουμε πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ελλάδα, δυο τινά δύναται να συμβούν

α) Όλοι οι υπόλοιποι αντιδραστήρες στην Ευρώπη συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά χωρίς προβλήματα για πάντα. Η Ευρώπη δρέπει τα οφέλη, και εμείς είμαστε τα κορόιδα και οι χαζοί που πληρώνουμε το ρεύμα για χρυσάφι, μολύνουμε τα πάντα με τα λιγνιτωρυχεία και πνιγόμαστε κυριολεκτικά στον καπνό των ίδιων μας των εργοστασίων.

β) Σε κάποια στιγμή, συμβαίνει ένα καινούργιο Τσερνομπίλ κάπου στην Ευρώπη, και όλη η Ευρώπη την πληρώνει, μαζί με τους άλλους κι εμείς! Κι εκεί που θα τρέχουμε αλαφιασμένοι στα σουπερμάρκετ να αγοράζουμε τόνους κονσέρβες όπως το '86, θα αναρωτιόμαστε: "τι κορόιδα που είμαστε τόσα χρόνια! δεν κάναμε αντιδραστήρες και καλά για να αποφύγουμε τη ραδιενέργεια! και εκ των υστέρων βλέπουμε ότι εφόσον οι γείτονες έχουν αντιδραστήρες, είμαστε το ίδιο εκτεθειμένοι σε ατύχημα! Αλλά εν τέλει, και ρεύμα ακριβότερο θα έχουμε πληρώσει και θα έχουμε υποστεί και την μόλυνση από τα λιγνιτωρυχεία μας, εξτρά στην μόλυνση που μας φόρτωσε ο ραδιενεργός μας γείτονας!

Αν ΔΕΝ κάνουμε, λοιπόν, πυρηνικά εργοστάσια, Ο,ΤΙ μα Ο,ΤΙ και να συμβεί, είτε το α είτε το β, σε κάθε περίπτωση θα είμαστε και πιο χρεωμένοι, και πιο μολυσμένοι, συγκριτικά με την επιλογή της πυρηνικής ενέργειας.

Έλληνες, ξεπεράστε τις φοβίες σας και συνέλθετε! Πάρτε μια ριζοσπαστική απόφαση ΤΩΡΑ! Κάντε ρήξη με το παρελθόν ΤΩΡΑ!

Αλλά τέτοιοι που είστε και με τα μυαλά που έχετε δεν νομίζω ότι θα βάλετε μυαλό. Πάντοτε αργοί και πάντα τελευταίοι. Αντιγραφείς των Ευρωπαίων αλλά ποτέ πρωτοπόροι. Φοβικοί και γκρινιάρηδες, για όλα σας φταίνε οι κυβερνήσεις (που εσείς ρουσφετολογικά ψηφίζετε). Πάρτε την σωστή απόφαση επιτέλους και προχωρήστε μπροστά! Μην σκέφτεστε φοβικά! Σκεφτείτε έξυπνα! Σκεφτείτε καπάτσα! Για μια φορά στη ζωή σας κάντε κάτι πριν απ' την υπόλοιπη Ευρώπη! Πρωτοπορήστε! Μην κάνετε τα παιδιά σας να γελάσουν στο μέλλον μαζί σας, όπως γελούν τώρα μαζί σας βλέποντάς σας σε ρετρό βίντεο να φωνάζετε "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" και να γίνεστε ρεζίλι των σκυλιών! Τα μετανιώσατε αυτά τα συνθήματα! Δεν θέλετε να σας τα δείχνουν! Τώρα με την πυρηνική ενέργεια τι νομίζετε ότι κάνετε; Πάλι σε λαϊκισμούς υποπέφτετε! Ξυπνήστε! Τα οφέλη τα δρέπουν όσοι φτάνουν πρώτοι, όχι όσοι φτάνουν τελευταίοι!

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι "Κρυμμένες Αλήθειες" είναι ένα blog αναλύσεων και σχολιασμού της ειδησεογραφίας και όχι μόνον. Τo blog είναι μη κερδοσκοπικό, δεν φιλοξενει διαφημίσεις δεν χρηματοδοτείται εν γένει από κανέναν, ούτε και χρησιμοποιείται ως εξέδρα επωφελούς προώθησης ή διαφήμισης άλλων δραστηριοτήτων του συγγραφέα, είτε επωφελούς προς τον συγγραφέα δραστηριότητας του οποιοιουδήποτε.

Τα κείμενα του ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Analytis (c). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένων με σωστή παραπομπή και αναφορά στην πηγή.