Δυο ειδών είναι οι κρυμμένες αλήθειες. Είναι οι αλήθειες που μας κρύβουν, και οι αλήθειες που είναι ολοφάνερες αλλά αρνούμαστε να τις κοιτάξουμε κατάματα. Για όλες, αλλά πάνω απ'ολα για τις δεύτερες, χρειάζεται που και που κάποιος να σηκώνει το χέρι του, να τις δείχνει, και να διακυρήττει ότι ο βασιλιάς, ο οποιοσδήποτε μοντέρνος "βασιλιάς" που καταδυναστεύει το μυαλό μας, είναι γυμνός.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Εκλογές το Μάρτη του 2010: Λανθασμένος (;) χειρισμός η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Μόλις σήμερα ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας ανακοίνωσε την απόφαση του κινήματος να προκαλέσει εκλογές το αργότερο το Μάρτη του 2010 εκμεταλλευόμενο την διαδικασία της προεδρικής εκλογής. Ο κ.Ρέππας έσπευσε να διευκρινίσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την ανανέωση της θητείας του Κάρολου Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά θα στηρίξει την εκλογή του μόνο αφού έχουν γίνει πρώτα εκλογές.

Πέρα από την αυτονόητη διαπίστωση ότι ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο, η ανακοίνωση αποτελεί λάθος κίνηση τακτικής για το ΠΑΣΟΚ. Η αδυναμία της πρόωρης αυτής ανακοίνωσης (και το πλεονέκτημα για την ΝΔ) είναι ότι δίνει στην κυβέρνηση ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, διευκολύνοντας τον σχεδιασμό της για το μέλλον. Άλλο να κινείσαι στα τυφλά και μέσα στην αβεβαιότητα με πλειοψηφία μιας ψήφου στη βουλή, και άλλο το να ξέρεις συγκεκριμένη ημερομηνία και διορία. Εξ' αιτίας της ανακοίνωσης αυτής, από εδώ και πέρα οι βουλευτές της ΝΔ θα είναι πειθαρχημένοι σαν στρατιωτάκια, η κυβερνητική μηχανή θα τρέχει ρολόι, και όλοι θα κινούνται με ένα στόχο στο μυαλό τους: εκλογές σε ένα χρόνο, το Μάρτη του 2010. Η διαφορά είναι στο 3%, οπότε όλα παίζονται.

Ενδεχομένως το ΠΑΣΟΚ να προχώρησε στην ενέργεια αυτή γιατί αποφάσισε ότι είναι καλύτερα να επωμιστεί τώρα το πολιτικό κόστος διαστρέβλωσης ενός πολιτικού θεσμού, παρά μετά από ένα χρόνο και λίγο πριν την κάλπη. Αν όμως η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην είναι δημοφιλής το Μάρτη του 2010, οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν αντιληπτές ως σωτηρία, και όχι σαν διαστρέβλωση. Με την ανακοίνωση αυτή το ΠΑΣΟΚ έκανε ένα πρωτοφανές δώρο στον κ.Καραμανλή. Του έδωσε το χρονοδιάγραμμα που χρειαζόταν για τις ενέργειές του. Μετέτρεψε το πολιτικό πεδίο μάχης από αβέβαιο για τον αντίπαλο σε βέβαιο. Ένας ακόμα αδέξιος χειρισμός του κ.Παπανδρέου; αναμφίβολα. Ειλικρινά δεν μπορώ να βρω έστω και ένα τακτικό πλεονέκτημα για το ΠΑΣΟΚ από την πρόωρη αυτή ανακοίνωση.

Εκτός πια και αν η ανακοίνωση αυτή του ΠΑΣΟΚ έγινε για να λειτουργήσει σαν "σύνθημα", ένα σινιάλο προς τον οποιοδήποτε ότι "αν θες να ρίξεις την ΝΔ, κάνε ότι είναι να κάνεις πριν τον Μάρτη του 2010". Κάτι μου λέει ότι το καλοκαίρι που μας έρχεται θα καεί και η άλλη μισή Ελλάδα! Θυμηθείτε τι συνέβη μερικές μέρες μόνο αφού ο Καραμανλής ανακοίνωσε τις εκλογές τον Αύγουστο του 2007. Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ μόνο με μια τέτοια προοπτική έχει λογική και νόημα. Για να το θέσω διαφορετικά, ο κ.Παπανδρέου με την ανακοίνωση αυτή είτε ευνοεί την αναρχία, είτε βάζει τρικλοποδιά στο κόμμα του, δεν εξηγείται με κάποια ενδιάμεση κατάσταση η συμπεριφορά του.

Από την άλλη αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η προβληματική ρήτρα του συντάγματος για διάλυση της βουλής όταν αυτή δεν μπορεί να εκλέξει πρόεδρο με αυξημένη πλειοψηφία. Η διάταξη αυτή αποτελεί μια τεράστια πολιτική ανωμαλία και πρέπει να καταργηθεί. Ελάχιστες κυβερνήσεις εξάντλησαν την τετραετία από τη μεταπολίτευση και μετά, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει υποστεί πολύ περισσότερα οικονομικά εκλογικά σοκ απ' όσα θα πρεπε. Η ανωμαλία της προεδρικής εκλογής έρχεται σαν επιπρόσθετος περιττός μπαμπούλας για οποιαδήποτε κυβέρνηση επιθυμεί να κάνει ριζικές μεταρρυθμίσεις, μην τυχών και πέσουν τα ποσοστά της μέχρι την προεδρική εκλογή και η αντιπολίτευση προκαλέσει εκλογές πρόωρα. Εξ' αιτίας αυτού του φοβήτρου οι κυβερνήσεις που τυγχάνει να έχουν εκλογή προέδρου εν μέσω της θητείας τους λειτουργούν με έναν μακρόσυρτο χαμηλής έντασης προεκλογικό προσανατολισμό, με καταστροφικές συνέπειες για τα δημόσια οικονομικά.

Είναι πολύ κρίμα που η τελευταία αναθεώρηση του συντάγματος, με ευθύνη και των δυο κομμάτων, δεν αποτόλμησε τον εξορθολογισμό του εκλογικού κύκλου. Τόσο η σταθεροποίηση του εκλογικού κύκλου στα τέσσερα χρόνια, όσο και η κατάργηση της "εκλογικής ρήτρας" στην εκλογή Προέδρου θα ομαλοποιούσαν ριζικά την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.
Κλείνοντας, και επειδή μ' αρέσει να αναλύω και ακραία σενάρια, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί μόνο του να μπλοκάρει την εκλογή ΠτΔ. Αν το ΚΚΕ και ένας τουλάχιστον εκ των ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ κατεβάσουν κοινό υποψήφιο με την ΝΔ, το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ ναυαγεί. Τρελό σενάριο; Ναι, αλλά μπορεί να συμβεί. Για σκεφτείτε το...Συμφέρει πολύ περισσότερο το ΚΚΕ να είναι το ΠΑΣΟΚ αντιπολίτευση, παρά κυβέρνηση. Έιδικά με τον κ.Παπανδρέου αρχηγό, ο οποίος αποδείχτηκε τόσο άγαρμπος στην αντιπολίτευση που στις τελευταίες εκλογές οι δυσαρεστημένοι του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μαζικά ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν είναι δύσκολο να βρεθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Δύσκολα θα λεγε κανείς πχ όχι στον Μίκη Θεοδωράκη για πρόεδρο, σε όποια παράταξη και αν είναι. Αν επιτευχθεί μια τέτοια συμμαχία ΝΔ-ΚΚΕ (και έχουν συνεργαστεί εκλογικά στο παρελθόν με στόχο το ΠΑΣΟΚ), τότε το μόνο που χρειάζεται είναι είτε ο ΛΑΟΣ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ παίζεται γιατί ναι μεν κερδίζει και αυτός με τον ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, αλλά μπορεί να δελεαστεί να συγκυβερνήσει κιόλας μαζί του. Ο ΛΑΟΣ όμως, πάντα πρόθυμος να κερδίζει ψήφους νεοδημοκρατών παίζοντας πότε τον καλό και πότε τον κακό μπάτσο με την κυβέρνηση, πότε δίνοντάς της στήριξη και πότε κριτικάροντας την σκληρά, θα χάσει τον κυριότερο λόγο ύπαρξής του αν η ΝΔ γίνει ξαφνικά αντιπολίτευση. Θα χάσει την κυριότερη μέθοδο προσέλκυσης ψηφοφόρων του, και αντίστοιχα θα αποσυσπειρωθεί γιατί οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ θα σπεύσουν να ψηφίσουν ΝΔ για να ξαναγίνει κυβέρνηση. Είναι σχεδόν βέβαιο λοιπόν ότι ο ΛΑΟΣ θα στηρίξει οποιοδήποτε υποψήφιο στηρίξει η ΝΔ. Άρα ουσιαστικά η μόνη διέξοδος για την ΝΔ είναι να βρει κοινό υποψήφιο με το ΚΚΕ. Μπορεί και να μην βρούνε εν τέλει. Γι' αυτό που να είστε σίγουροι, πάντως, είναι ότι μια βολιδοσκόπηση η ΝΔ προς το ΚΚΕ θα την κάνει. Και να είστε επίσης σίγουροι ότι αν το ΚΚΕ γίνει δέκτης μιας τέτοιας βολιδοσκόπησης, είναι σίγουρο ότι θα το σκεφτεί πολύ σοβαρά. Το τι θα αποφασίσει και τι θα ζυγίσει είναι ένα άλλο ζήτημα...
Για να αφήσουμε όμως τα ακραία μεν, όχι υπερβολικά ακραία δε σενάρια, το πιο πιθανό είναι ότι το Μάρτιο του 2010 θα έχουμε εκλογές.
Ας ελπίσουμε ότι η ανακοίνωση αυτή του ΠΑΣΟΚ δεν θα οδηγήσει σε μια μακρόσυρτη, βρώμικη και γεμάτη προβοκατόρικες πυρκαγιές και άλλες καταστροφές προεκλογική περίοδο.
Analytis

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι "Κρυμμένες Αλήθειες" είναι ένα blog αναλύσεων και σχολιασμού της ειδησεογραφίας και όχι μόνον. Τo blog είναι μη κερδοσκοπικό, δεν φιλοξενει διαφημίσεις δεν χρηματοδοτείται εν γένει από κανέναν, ούτε και χρησιμοποιείται ως εξέδρα επωφελούς προώθησης ή διαφήμισης άλλων δραστηριοτήτων του συγγραφέα, είτε επωφελούς προς τον συγγραφέα δραστηριότητας του οποιοιουδήποτε.

Τα κείμενα του ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Analytis (c). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένων με σωστή παραπομπή και αναφορά στην πηγή.