Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008
Νίκη Ομπάμα: πώς προέκυψε το αποτέλεσμα;
Ολυμπιακή: σημαντικό βήμα προς επίλυση
Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008
Έρχεται η 17η Νοεμβρίου, άρχισαν ξανά τα επεισόδια! ΑΚΑ: Κάποιος να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο
Το πακέτο των 28 δις είναι άχρηστο, η ανακοίνωση του πακέτου όμως όχι!
Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008
Οι επιτελάρχες των προέδρων, η εκλογική μας ψήφος, και ο πατριωτισμός μας
Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008
Πνευματική Ιδιοκτησία ή Δικτατορία; Απάντηση στον e-lawyer
Το παρών σύστημα αν εφαρμοζόταν στην αρχαιότητα θα επέτρεπε στον Όμηρο να διατηρήσει το copyright σε όλους τους χαρακτήρες του, απαγορεύοντας σε οποιονδήποτε άλλον τροβαδούρο να βγάλει τα προς το ζην δημιουργώντας μια καινούργια ιστορία με βάση τον Οδυσσέα, τον Αχιλλέα κλπ.
Όμως όλοι οι "παράπλευροι" μύθοι που δημιουργήθηκαν στην αρχαιότητα για αυτούς τους ήρωες, δημιουργήθηκαν από την ελευθερία του καθένα να παίρνει τον χαρακτήρα τους και να τον τροποποιεί όπως αυτός θέλει. Ακόμα και η ίδια η Ιλιάδα και η Οδύσσεια πιθανολογείται σοβαρά επιστημονικά ότι δεν γράφτηκαν εξ' ολοκλήρου από έναν άνθρωπο, αλλά σαν έπη εξελίχτηκαν σταδιακά με τις προσθήκες και αλλαγές πολλών τροβαδούρων πάνω σε ένα αρχικό πρωτότυπο. Όσες αλλαγές βελτίωναν το ποίημα στα αυτιά του κόσμου επιβίωναν, ενώ οι παλαιότερες λιγότερο καλές εκδόσεις χάνονταν. Σιγά σιγά, μέσω μιας πολυσυμμετοχικης διαδικασίας, οι πολιτισμικές δημιουργίες έφταναν στην τελειότητα.
Με ένα σύστημα copyright σαν το σημερινό, όλη αυτή η δημιουργική διαδικασία καταργείται. Δεν μπορώ πια να πάρω τον χαρακτήρα ενός βιβλίου που έγραψε άλλος και να φτιάξω μια δικιά μου ιστορία για αυτόν, η οποία μπορεί και να αρέσει περισσότερο, η να στηρίζεται στην προηγούμενη δημιουργία του συγγραφέα.
Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, η μαζικά διαθέσιμη τεχνολογία μας επιτρέπει να μπορούμε να αντιγράφουμε και να αναπαράγουμε ένα έργο μαζικά. Το κάνει τόσο εύκολο, λοιπόν, όσο εύκολο είναι να πάρεις ένα ποίημα και να το απαγγείλεις, όπως στην αρχαιότητα. Αντιστοίχως, η ευκολία με την οποία μπορούσες τότε να αναπαράγεις ένα ποίημα μέσω του λόγου, καθιστούσε γελοία οποιαδήποτε σκέψη για copyright.
Άρα, στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι απλά το νομικό μας σύστημα προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αγνοήσει τις αλλαγές αυτές, το νέο status που η τεχνολογία προσδίδει στην προσβασιμότητα της πνευματικής δημιουργίας.
Οι πατέντες δεν διαφέρουν από το copyright. Το κράτος αποφάσισε σε κάποια φάση ότι είναι εξωφρενικό να απαγορεύει στον κόσμο να χρησιμοποιεί μια τεχνολογία για λόγους copyright, την στιγμή που εύκολα αυτή μπορεί να αντιγραφεί, και όλοι θα το κάνουν έτσι η αλλιώς. Αποφάσισε ότι είναι παράλογο να πάει κόντρα σε ένα πια εκ φύσεως δημόσιο αγαθό, όπως ο αέρας που αναπνέουμε. Όταν κάτι είναι τόσο εύκολα και ευρέως προσβάσιμο, το να προσπαθείς να βάζεις εισιτήριο ενάντια στο καινούργιο status του ως,πρακτικά, δημόσιου αγαθού είναι παράλογο.
Το νομικό μας σύστημα απλά αρνείται να αναγνωρίσει τα καινούργια δεδομένα. Σιγά σιγά θα αναγκαστεί να παραδεχτεί ότι πολλά αγαθά, λόγω τεχνολογικής εξέλιξης, αρχίζουν να μετατρέπονται σιγά σιγά σε δημόσια, πρακτικά, ελευθέρως προσβάσιμα αγαθά.
Η έννοια της περιουσίας υφίσταται όταν μπορείς κάτι να το ελέγξεις και να το εξουσιάσεις. Αν δεν μπορείς να το ελέγξεις και να το εξουσιάσεις, τότε είναι αδιανόητο να προσπαθείς να θέτεις όρια σε αυτό. Αν δεν μπορείς να αστυνομεύσεις τον αέρα που αναπνέουμε, δεν μπορείς και να τον τιμολογήσεις. Αν πχ κάποτε ο αέρας ήταν περιορισμένος και πωλούνταν στην αγορά, και ξαφνικά γινόταν άπειρος και μπορούσες να τον βρεις εύκολα παντού(πχ στην ατμόσφαιρα), σε διαβεβαιώ ότι το νομικό σύστημα θα εξακολουθούσε να αγωνίζεται ώστε να ποινικοποιήσει την ελεύθερη πρόσληψη αέρα, αδυνατώντας να κατανοήσει ότι, τώρα πια, ο αέρας είναι αγαθό ελεύθερο επειδή κάτι άλλαξε στις συνθήκες που κυβερνούν την προσφορά του, και από περιορισμένη αυτή τώρα πια γίνεται απεριόριστη και πανεύκολα προσβάσιμη.
Οπότε, e-lawyer, σου θέτω δυο ερωτήματα:
α) Θεωρείς ότι ο αρχαίος τροβαδούρος σύγχρονος του Ομήρου που έβγαζε χρήματα απαγγέλοντας Ιλιάδα και Οδύσσεια, και στην πορεία τις άλλαζε κιόλας αν δεν του άρεσαν έτσι όπως γράφτηκαν, όφειλε στην πραγματικότητα να πληρώνει royalties στον Όμηρο και να μην αλλάζει λέξη από το πρωτότυπο; Θεωρείς ότι όλοι αυτοί οι τροβαδούροοι που συλλογικά εξέλιξαν τα αρχαία αυτά έπη ήταν εγκληματίες και ότι απλά την σκαπούλαραν επειδή τότε το νομικό σύστημα και η δημόσια τάξη δεν ήταν αρκετά ανεπτυγμένες για να τους πιάσουν;
β) Θεωρείς ότι αν όλοι μας για κάποιον λόγο (πχ ζούσαμε όλοι σε ένα διαστημόπλοιο) αναγκαζόμασταν να πληρώνουμε για τον αέρα που αναπνέουμε επειδή αυτός θα ήταν περιορισμένος, και ξαφνικά ανακαλύπταμε μια τεχνολογία που θα μας επέτρεπε να παράγουμε άφθονο αέρα χρησιμοποιώντας τον ήδη υπάρχον αέρα σαν βάση πολλαπλασιασμού, θα έπρεπε το κράτος αντί να αναγνωρίσει την καινούργια κατάσταση που διαμορφώνεται με το απεριόριστο της προσφοράς του αέρα, να προσπαθήσει αντίθετα να ποινικοποιήσει την καινούργια μέθοδο παραγωγής του έτσι ώστε να μην χάσουν τα κέρδη τους οι εταιρείες παραγωγής αέρα;
Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008
Πας πλούσιος και απατεώνας! (;) ΑΚΑ: Οι λαϊκισμοί της Αριστεράς και η Αλήθεια για τον Φιλελευθερισμό (4)
Εν προκειμένω η Ροδιά αντιδράει επανερχόμενη στις αντι-φιλελεύθερες βολές της ως εξής:
Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008
Οι λαϊκισμοί της Αριστεράς και η Αλήθεια για τον Φιλελευθερισμό (3)
Για τον φίλο μου, που μιλούσαμε, αυτό που έλεγα είναι ότι ο άνθρωπος αυτός ποτέ δεν θα καθόταν να μετουσιώσει την δημιουργία του σε προϊόν και να το βγάλει στην αγορά, και έτσι να θέσει τη χρησιμότητά του υπό την κρίση των χρηματικών ψήφων της κοινωνίας, αν ζούσε σε ένα σοσιαλιστικό σύστημα. Θα δημιουργούσε προς...ιδίαν κατανάλωση και εσωτερική ευχαρίστηση, και μόνο για λόγους δημόσιας αναγνώρισης θα έκανε τον κόπο να μοιράσει το δώρο του στην κοινωνία...αλλά και πάλι, σε έναν ισοπεδωτικό σοσιαλισμό θα κινδύνευε το σύστημα να μην του αναγνωρίσει τίποτα, αναγνωρίζοντας την "συλλογικότητα" ως υπέρτατη υπεύθυνη για την πρόοδο αυτή, αδιαφορώντας για το άτομο. Ακόμα και το κίνητρο της δημόσιας αναγνώρισης θα βρισκότανσε κίνδυνο.
Λέμε πχ, "ο Bill Gates είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, και έχει περιουσία (πες) 100 δις δολάρια". Αν υπάρχει κάτι που ο κοινός άνθρωπος φέρνει στο νου του με αυτή την εικόνα είναι...το θησαυροφυλάκιο του Σκρουτζ Μακ Ντακ να ξεχειλίζει με 100 δις δολάρια, και τον Bill Gates να κάνει μπάνιο στα χαρτονομίσματα. Δηλαδή φέρνει στο μυαλό του εικόνες άχρηστης συσσώρευσης πλούτου άνευ νοήματος για λόγους εγωισμού.
Η εικόνα αυτή είναι εντελώς λανθασμένη. Όταν μιλάμε για τον πλούτο του Bill Gates, όπως και πολλών άλλων επιχειρηματιών, τις περισσότερες φορές μιλάμε για την αξία των μετοχών της εταιρείας τους, δηλαδή μιλάμε για την αξία της ίδιας της παραγωγικής τους επιχείρησης, την οποία μπορεί να την ίδρυσαν 30 χρόνια πριν σε ένα γκαράζ με αξία μηδέν, και που σήμερα την αξία τους η αγορά αποτιμά σε 100 δις δολλάρια, και την αποτιμά επειδή αυτή είναι η αξία που αποδίδει η κοινωνία με τις χρηματικές τις ψήφους στο προϊόν που οι άνθρωποι αυτοί εφηύραν και παράγουν!
Τελικά είναι ο Bill Gates πλούσιος με την "Σκρουτζ Μακ Ντακ" έννοια του όρου; Η απάντηση είναι όχι. Αλλά θα μπορούσε να ήταν άμα ήθελε, πουλώντας την επιχείρησή του και τσεπώνοντας το χρήμα. Δεν το κάνει όμως, γιατί γουστάρει αυτό που κάνει, γουστάρει να σχεδιάζει software και νέες τεχνολογίες, και όλα τα συναφή.
Παρένθεση: ο Bill Gates αποσύρεται σιγά σιγά από την Microsoft, πουλώντας σταδιακά τις μετοχές του, και μεταφέροντας τα εννιά δέκατα τις περιουσίας του σε φιλανθρωπικό ίδρυμα -Bill and Melinda Gates- το οποίο χρηματοδοτεί διάφορα αναπτυξιακά projects στον τρίτο κόσμο. Όπως δήλωσε και ο ίδιος "είναι τόσα πολλά που τι να τα κάνω; και να ήθελα δεν μπορώ να τα ξοδέψω...ας γίνει κάτι με αυτά...". Και προκλήθηκε τεράστια αίσθηση όταν ο Warren Buffet επισήμως δήλωσε ότι...παραδίδει και αυτός τα εννιά δέκατα της περιουσίας του στο... ίδρυμα του Bill Gates, για τους ίδιους λόγους!
Τώρα, δεν λέω ότι όλοι, ακόμα και οι περισσότεροι πλούσιοι συμπεριφέρονται έτσι. Πάρα πολλοί όμως το κάνουν. Και ακόμα περισσότεροι δεν το διατυμπανίζουν κιόλας. Στην Ελλάδα τους λέγαμε "ευεργέτες", και κατά κανόνα μετά τον θάνατό τους η περιουσία τους κατά.. μυστήριο τρόπο εξανεμιζόταν σε ιδρύματα, φιλανθρωπίες, από δω και από κει τέλος πάντων.
Αλλά ας πιάσουμε και την άλλη κατηγορία, αυτούς που δεν δίνουν τίποτε και θέλουν να βλέπουν το χρήμα να...συσσωρεύεται, γιατί αντλούν ευχαρίστηση μόνο και μόνο να το βλέπουν. Σκέψου όμως το γεγονός ότι και οι πλούσιοι αυτοί αγοράζουν προϊόντα Προϊόντα που κανείς δεν θα έφτιαχνε για να τους ικανοποιήσει αν ζούσαμε σε μια κομμουνιστική κοινωνία όπου όλοι είναι ίσοι-φτωχοί (στον κομμουνισμό πρακτικά είναι ένα και το αυτό). Τα προϊόντα αυτά, εξ' αιτίας της υψηλής τους τιμής, έχουν και υψηλή προστιθέμενη αξία, δηλαδή περνάνε από πολλά στάδια παραγωγής και επεξεργασίας, και εν τέλει η παραγωγή τους απαιτεί χιλιάδες και χιλιάδες θέσεις εργασίας, πολύ περισσότερες απ' ότι ένα "απλό" προϊόν.
Και τέλος, θα επαναλάβω αυτό που είπα και σε προηγούμενα κείμενα. Είναι ψέμα και δημαγωγία να λέμε ότι ο σοσιαλισμός απλά θα "επιμέριζε" τον "ίδιο" πλούτο "δικαιότερα". Ο πλούτος αυτός ποτέ δεν θα είχε παραχθεί ευθύς εξαρχής στον σοσιαλισμό για να καταμεριστεί, επειδή κανείς δεν θα είχε το "επιπλέον κίνητρο του κέρδους" για να τον παράγει. (Το κέρδος δρα υποβοηθητικά ως κίνητρο στην δημιουργία, όχι σαν εμπόδιο). Ποτέ δεν θα υπήρχε αυτός ο πλούτος στον σοσιαλισμό! Όπως είπα και πριν, ο σοσιαλισμός παράγει 10 και τα μοιράζει ισομερώς σε 100 ανθρώπους. Ο καπιταλισμός παράγει 100, και δίνει τα 20 σε 80 ανθρώπους, και τα 80 σε 20 ανθρώπους. Δεν τα δίνει όμως αυθαίρετα! Τα δίνει στους ίδιους αυτούς που τα παρήγαγαν. Ότι αξία παρήγαγες, αυτή θα λάβεις! Και την αξία που παράγεις την καθορίζει η υπόλοιπη κοινωνία συλλογικά μέσω των χρηματικών ψήφων που ελεύθερα είναι διατεθειμένη να σου δώσει για να το αποκτήσει.
Πες μου, υπάρχει πιο δίκαιο και κερδοφόρο σύστημα παραγωγής και επιβράβευσης από αυτό;"
Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008
H μαγκιά και η τρέλα στην εξωτερική πολιτική αποφέρουν κέρδη
Αποτελεί όμως μεγάλη αλήθεια, ότι έχει φτάσει να γίνει κατάχρηση της πολιτικής του "ραγιαδισμού" σε τέτοιο σημείο, που φτάσαν οι σύμμαχοί μας να μας θεωρούνε δεδομένους, και ουσιαστικά καταλήξαμε να τους δίνουμε τα πάντα, χωρίς να λαμβάνουμε ανταλλάγματα.
Εν πολλοίς, τα πράγματα είναι σαν τη σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων. Όταν ρίχνεις στα πόδια του άλλου γη και ύδωρ και υποταγή άνευ όρων, είναι πολύ πιο πιθανόν να αρχίσει να σου συμπεριφέρεται σαν το προσωπικό του σκυλάκι, παρά σαν ισότιμο συνομιλητή.
Η ελληνική διπλωματική ιστορία, ως επί το πλείστον, χαρακτηρίστικε, είτε δικαιολογημένα, είτε αδικαιολόγητα, από τον ραγιαδισμό, από το πρώτα αγγλο-γαλλο-ρωσοφιλα κόμματα της μετεπαναστατικής Ελλάδας μέχρι το "ευχαριστώ του αμερικανούς" του Κ. Σημίτη.
Υπήρξαν όμως και φωτεινές εξαιρέσεις περιόδων πείσματος και ανεξαρτησίας. Ο Ελ. Βενιζέλος έπαιξε αποτελεσματικά το παιχνίδι της επίμονης απαίτησης, της εκμετάλλευσης των στρατιωτικών επιτυχιών, και εν γένει του διπλωματικού παιχνιδιού, για να φτάσει στο σημείο να αντιμετωπίζεται από τους ξένους ηγέτες ως statesman διεθνούς εμβέλειας και κύρους.
Ακόμα και η (πλανημένη) επιμονή του Κωνσταντίνου Α' και την "παλαιάς έλλάδας" να κρατήσει ουδέτερη την χώρα στον Α' ΠΠ μπορεί να συμπεριληφθεί στην κατηγορία αυτή. Χρειάστηκε ασφυκτικός ναυτικός αποκλεισμός της νότιας Ελλάδας, βομβαρδισμός των ανακτόρων, σκληρές οδομαχίες με αγγλογαλλικά αποβατικά στρατεύματα στους δρόμους της Αθήνας και την χώρα να φτάνει στο χείλος του εμφύλιου πολέμου με το κίνημα της Εθνικής Άμυνας για να υποχωρήσει η "παλαιά ελλάς" στην πίεση των συμμάχων και να αφήσει την ουδετερότητά της για το πλευρό της Antante.
Την ανεξαρτητη αυτή στάση έρχεται να κλείσει, φυσικά, το ηρωικό "ΟΧΙ" του '40, εκπεφρασμένο από έναν άνθρωπο που, παρ'όλο που ήταν ιδεολογικά συγγενής με τους επιτιθεμενους, η περηφάνεια του ως Έλληνα αντέδρασε εκ φύσεως μπροστά στις θρασύτατες απαιτήσεις των επιτιθέμενων, οι οποίοι διέπραξαν την αγαρμποσύνη να τον προσεγγίσουν όχι σαν συνεργάτες με προτάσεις συμμαχίας, αλλά σαν κατακτητές με τελεσίγραφα.
Η ελλάδα του ψυχρού πολέμου, βγαλμένη από κατοχή και εμφύλιο, είναι η αλήθεια ότι δεν είχε και πολλά περιθώρια. Τα πράγματα διεθνώς ήταν πολύ ζόρικα για ανεξαρτησίες. Ο Μακάριος μόνο πήγε να το πάιξει ανεξάρτητος, και αντί να επιδιώξει να μπεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ και έτσι να είναι προστατευμένη ακόμα και από τους Τούρκους, πήγε στην...Ένωση Αδεσμεύτων. Και η Κύπρος την πλήρωσε αυτή την πολιτική.
Το πότε θα το παίξεις ραγιάς, όμως, και πότε ανεξάρτητος και μάγκας, θέλει σωστό υπολογισμό. Πολλές φορές οι πολιτικοί μας ξεχνιούνται και συνεχίζουν το ραγιαδισμό, ενώ οι συνθήκες έχουν αλλάξει και έχουν τα περιθώρια να το παίξουν μάγκες και να κερδίσουν στην πορεία.
Κατά τα διάρκεια της μεταπολίτευσης, υπήρξε και ραγιαδισμός, υπήρξε και μαγκιά.
Η χούντα είχε επιδείξει τέτοιον ραγιαδισμό, που είχαμε φτάσει σαν χώρα στο σημείο να δέχονται ελληνικοί πληθυσμοί ξένη εισβολή, και εμείς να περιμένουμε το...OK των αμερικανών για να αντεπιτεθούμε. Η κατάρρευσή της χούντας αυτής ήταν φυσικό παρεπόμενο.
Ο Κ. Καραμανλής, αμέσως με το που ανέλαβε την εξουσία, με μια απίστευτη κίνηση ανεξαρτησίας σταμάτησε την καταστροφή. Βλέπετε, ο Αττίλας ΙΙ προήλαυνε, και δεν σταματούσε με τίποτα ενώ οι Αμερικανοί ένιπταν τας χείρας τους και το παιζαν ουδέτεροι συνομιλητές!
Και τότε ο Καραμανλής, κάνει το απίστευτο, το αδιανόητο για οποιαδήποτε μεταπολεμική κυβέρνηση, το αδιανόητο ακόμα και για τους Αμερικανούς. Επι τόπου βγάζει την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ (έστω από το στρατιωτικό σκέλος), και ουσιαστικά απειλεί ευθέως και σοβαρά τις ΗΠΑ ότι αν δεν σταματήσει η προέλαση του Αττίλα, θα έβγαινε και από το πολιτικό σκέλος, φέρνοντας την Ελλάδα στην...αγκαλιά της Σοβιετικής Ένωσης! Ο πανικός που επικράτησε στην Ουάσιγκτον ήταν απίστευτος, όπως μαρτυρούνε πηγές τις εποχής, και την επόμενη ακριβώς μέρα από την αποχώρηση της Ελλάδας, η τουρκική προέλαση ως εκ θάυματος διακόπεται, ακριβώς εκεί που, σήμερα, διέρχεται η πράσινη γραμμή.
Χρειάστηκε να περάσουν κάμποσα χρόνια, εκφοβιστικές επισκέψεις του Καραμανλη και υπουργών του στη Σοβ. Ένωση, η έγκριση της αναλογίας 7 προς 10 από την αμερικανική βουλή (προωθημένη ανάμεσα σε άλλους και από τον Τζο Μπάιντεν, υποψήφιο σήμερα για την αντιπροεδρία με τον Ομπάμα), και η πολιτική εγγύηση ότι η Ελλάδα θα μπεί στην ΕΟΚ για να εδεήσει ο Καραμανλής να ξαναεπιστρέψει την Ελλάδα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, και να σταματήσει το φιλοσοβιετικό "φλέρτ".
Όμως την μεγαλύτερη ανεξαρτησία, τη μεγαλύτερη "μαγκιά", και την μεγαλύτερη τρέλα προς όφελος της χώρας μας στην εξωτερική πολιτική την διέπραξε ο Α. Παπανδρέου. Προσπερνάω τις ανατριχιαστικές (για τους Αμερικανούς) επαφές του με τον Καντάφι και τον αραβικό κόσμο, την αμέριστη υποστήριξη που παρείχε στούς "τρομοκράτες" της PLO, την αναδιοργάνωση της ΕΥΠ σε πραγματικά εθνική υπηρεσία πληροφοριών και όχι σε πιόνι των αμερικάνων, καθώς και την πυγμή που επέδειξε στο Μακεδονικό επιβάλλοντας εμπάργκο στη FYROM, για να σταθώ στη στιγμή που, πάνω απ'όλες τις άλλες, έφερε το State Department και το Λευκό Οίκο σε κατάσταση απόλυτης νευρικής κρίσης: ήταν η εντολή "βυθίσατε το Hora" που δόθηκε στο ελληνικό ναυτικό για να τινάξει στον αέρα το τουρκικό ωκεανογραφικό που προκλητικά περιδιάβαινε τις ελληνικές ακτές ερευνώντας για πετρέλαιο.
Βλέπετε, στο διπλωματικό παιχνίδι, όπως και σε κάθε είδους διαπραγμάτευση, ο κάθε διαπραγματευτής ζυγίζει τον άλλο...ποιές είνα οι κόκκινες γραμμές του, ποιός είναι ο χαρακτήρας του, αν είναι φοβιτσιάρης ή τολμηρός και ριψοκίνδυνος, κατά πόσο είναι προβλεπτέος ή όχι...
Η πεποίθηση που επικρατούσε τόσο στο τουρκικό, όσο και στο αμερικανικό διπλωματικό κατεστημένο, έτσι όπως είχε διαμορφωθεί μετά τη δειλία της χούντας απέναντι στην τουρκική εισβολή στην κύπρο, ήταν ότι η Ελλάδα σαν χώρα θα έκανε τα πάντα για να αποφύγει μια ελληνοτουρκική σύρραξη. Βάσει της πεποίθησης αυτής, η Τουρκία έβρισκε διάφορους τρόπους για να εκβιάζει με την απειλή των όπλων παραχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ οι Αμερικανοί έκαναν τα στραβά μάτια μιας και ήξεραν ότι το σενάριο πάντα κατέληγε σε αναίμακτη ελληνική υποχώρηση.
Η "τρέλα" του Παπανδρέου να διατάξει στρατιωτική επέμβαση τους πανικόβαλλε! Ο τρελός ο έλληνας θα έκανε πόλεμο! Ήταν αποφασισμένος να διαλύσει το ΝΑΤΟ! "Είναι τρελός! είναι παράφρων!" φώναζαν στο State Department. Βλέπετε όμως, φίλοι μου, η τρέλα και το μάτι που γυαλίζει φοβίζει...η μπλόφα της Τουρκίας ξεσκεπάστηκε, το Hora αποσύρθηκε άρων άρων, και με εξαίρεση τις συνήθισμένες "αερομαχίες", το Αιγαίο έμεινε ήσυχο για κάμποσα χρόνια. Ήταν τέτοιος ο φόβος και η αβεβαιότητα που ενέπνευσε ο Παπανδρέου με την "τρέλα" του για το τι θα μπορούσε να κάνει, που η επόμενη κρίση στο Αιγαίο (Ίμια) συνέβη σχεδόν δέκα χρόνια μετά, ακριβώς την ημέρα που ο διάδοχος του Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, εκλεγόταν πρωθυπουργός και ο Ανδρέας ήταν, πια, πολιτικό παρελθόν. Ήταν άραγε τυχαίο αυτό το timing;
Με τον Κ.Σημίτη (Ίμια, Οτσαλάν, κλπ) ξαναγυρίσαμε στον ραγιαδισμό, αν και η πολιτική Σημίτη, και με δεδομένη την προσπάθειά του να συμμαζέψει τα οικονομικά της χώρας και να την θωρακίσει νομισματικά βάζοντάς την στο ευρώ, μπορούμε να πούμε ότι αποδείχτηκε εκ των υστέρων η σωστή. Δεν θέλησε να ρισκάρει, ζημιά διπλωματική δεν έγινε, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τουλάχιστον σε επίπεδο εντάσεων, εξομαλύνθηκαν, και επικεντρωθήκαμε στο ζητούμενο, στην οικονομική αναδιοργάνωση της χώρας.
Τέλος, επί Κώστα Καραμανλή, η πυγμή επανήλθε, τόσο στο θέμα τον Σκοπίων, όσο και σε άλλα θέματα (πχ ρωσικοί αγωγοί πετρελαίου και αερίου), και έπρεπε να επανέλθει γιατί τα Σκόπια, ενθαρρυμένα από την πλήρη απραξία των κυβερνήσεων Σημίτη, είχαν αποθρασυνθεί τελείως και είχαν φτάσει να μας περιγελούν από δω και από κει με τρόπο προσβλητικό. Τουλάχιστον πήραν ένα μάθημα ότι δεν μπορείς να το κάνεις αυτό για ένα γείτονά σου, χωρίς συνέπειες.
Το σοκ για τους Αμερικανούς, επίσης, ήταν ισχυρό, τόσο με το βέτο για το Σκόπια, όσο και για τους ρωσικούς αγωγούς. Είχαν μάθει στην υποχωρητικότητα Σημίτη, και είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο έπαρσης που νόμιζαν ότι μπορούσαν να εξακολουθούν να επιβάλλουν σε μια χώρα το ποιούς θα έχει συμμάχους και το ποιούς δεν θα χει (ΝΑΤΟ).
Πάντοτε, η "επιβολή συμμάχων" αποτελούσε την πιο προσβλητική και ταπεινωτική επίδειξη δουλείας και υποταγής μιας χώρας σε μια άλλη. Η κλασσικοί όροι των νικητών πάνω στους ηττημένους στους αρχαίους πολέμους ήταν "οι ηττημένοι να έχουν τους ίδιους συμμάχους και εχθρούς με τους νικητές, και να τους ακολουθούν στις εκστρατείες τους". Με το βέτο και τους αγωγούς, λοιπόν, η Ελλάδα, πέρα από τα πολύ συγκεκριμένα διπλωματικά κέρδη, έκανε και μια ισχυρή και εμφανή δήλωση ανεξαρτησίας: ότι η εξωτερική πολιτική της είναι πραγματικά ανεξάρτητη, ακολουθά τα δικά της συμφέροντα, και σαν χώρα δεν είναι υποτακτική κανενός για να της επιβάλλει ο οποισδήποτε το ποιούς θα έχει συμμάχους και το ποιούς δεν θα χει.
Καιρός ήτανε!
ΥΓ: Μια ακόμα ενδιαφέρουσα ιστορία για την πυγμή, την επιμονή, την μαγκιά, και την τρέλα που πουλούσε πρός όφελός μας η εξωτερική πολιτική επί Α.Παπανδρέου μπορείτε να βρείτε στο σημερινό άρθρο της Καθημερινής με τίτλο Ο υφυπουργός που τα έβαλε με την Θάτσερ του Ν. Νικολάου.
Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008
Ο έλληνας που αποθεώνει τον Μάρξ, πλακώνεται στα σχολεία, κερδοσκοπεί πάνω στον συνάνθρωπό του, για να κρύψει τα κέρδη του κάτω από το στρώμα
Στο Είναι η κρίση "Αριστερή" ο Μπάμπης Παπαδημητρίου συζητά την οικονομική κρίση και προσγειώνει πολλούς, των οποίων τα μυαλά πήραν αέρα, στην πραγματικότητα.
Στο Ζαρντινιέρες και στα Σχολεία η Τασούλα Καραϊσκάκη αναδεικνύει το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα της σχολικής βίας, και αναζητεί αιτίες και λύσεις
Στο "Καλοί" και "Κακοί" Έλληνες ο Αντώνης Καρκαγιάννης αποδίδει τιμές στον απλό πλην τίμιο Έλληνα ο οποίος τείνει πια να εκλείψει επικίνδυνα.
Και τέλος, στο Βάλε τα λεφτά κάτω απ' το στρώμα η Μαριλή Μαργωμένου παρουσιάζει γλαφυρά αλλά και εμμέσως επικρίνει την (εντελώς παράλογη) απόσυρση καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.
Οι λαϊκισμοί της Αριστεράς και η αλήθεια για τον Φιλελευθερισμό (2)
Τα κείμενα του ιστολογίου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Analytis (c). Επιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένων με σωστή παραπομπή και αναφορά στην πηγή.